Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Filip consideră că la şedinţa din toamnă a Boardului FMI va fi aprobat programul pentru Moldova

21 iul. 2016,, 08:15   Economie
1971 2
Foto: moldpres.md

Prim-ministrul Pavel Filip este convins că la şedinţa din toamnă a Boardului Fondului Monetar Internaţional (FMI) va fi aprobat programul pentru Moldova.


"După cum am mai spus la briefingul privind rezultatele vizitei Misiunii FMI în Moldova, săptămâna trecută, acum avem asemenea încredere. Noi am îndeplinit sarcina pe care ne-am propus-o, avem un acord la nivel de experţi şi programul pentru Moldova va fi aprobat la şedinţa din toamnă a consiliului de directori ai FMI", a spus Filip, exprimând recunoştinţă membrilor Guvernului care au participat la negocierile cu Misiunea FMI.

Şeful executivului a subliniat că într-o perioadă scurtă de timp Guvernul a reuşit să stabilizeze sistemul bancar, deoarece instabilitatea acestuia a devenit cauza principală a blocării relaţiilor cu partenerii externi.

"Datorită eforturilor depuse, vom avea un sistem bancar transparent, am recuperat încrederea partenerilor de dezvoltare şi vom restabili relaţiile cu donatorii. Acum existăm doar pe cont propriu, dar avem nevoie de finanţare externă pentru a dezvolta ţara. Şi trebuie să facem în aşa mod, ca niciodată să nu mai admitem blocarea finanţării. În viitorul apropiat vom începe să primim sprijin extern. Dar vreau să vă amintesc: unul dintre motivele blocării acestei asistenţe a fost anume folosirea ineficientă a asistenţei. Astfel, vă promit că nu vor mai fi asemenea incidente. Cei vinovaţi vor fi pedepsişi, demişi şi verificaţi", a spus Filip.

Premierul a amintit că miercuri s-au făcut exact şase luni din momentul aprobării actualului guvern.

"Am reuşit să facem multe în aceste luni. Doar cel ce nu vrea nu recunoaşte că ţara s-a schimbat, situaţia acum este total diferită decât cea din luna ianuarie. S-au făcut multe pentru restabilirea încrederii partenerilor externi şi populaţiei. Parlamentul şi Guvernul lucrează ca până la sfârşitul lunii curente să realizeze Foaia de parcurs. Noi am cerut atunci încredere, să fim judecaţi după fapte, nu după promisiuni şi ne-am ţinut de cuvânt", a subliniat prim-ministrul.

Şeful Cabinetului de miniştri a exemplificat prin faptul că după majorarea din aprilie a pensiilor cu 10%, s-a reuşit majorarea acestora cu încă 7%, în primele trei luni activitatea industrială a crescut cu 1%, iar industria prelucrătoare - cu 3,3%. De asemenea, potrivit premierului, în pofida diminuării consumului, încasările la buget în primul semestru au crescut cu 1,4 mld. lei, comparativ cu perioada de referinţă din anul trecut.

"De asemenea, au fost adoptate multe legi care urmăresc realizarea reformelor. Următorul semestru va fi dedicat implementării acestor legi, urmează să îndeplinim un volum mare de lucru. Este dificil de schimbat radical situaţia timp de şase luni, dar rezultatele deja arată că suntem pe calea cea dreaptă", a declarat Pavel Filip.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?