X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Elevii moldoveni au luat argintul la Olimpiada Internaţională de Fizică

18 iul. 2016,, 08:30   Societate
2587 0
Молдавские школьники взяли серебро и бронзу на международной олимпиаде по физике
Foto: allfun.md

Moldova are cu ce se mîndri. Elevii moldoveni sînt printre cei mai buni din lume la fizică.


Tinerii s-au întors noaptea trecută de la Olimpiada Internaţională desfășurată în Elveţia cu o medalie de bronz şi una de argint, dar şi cu menţiuni.

Lotul olimpic al Republicii Moldova a fost format din cinci elevi. Viitoarele genii ale fizicii au fost întîmpinate de cei apropiaţi cu emoţii şi aplauze.

Timp de o săptămînă, elevii moldoveni au concurat cu alţii 450 din 90 de ţări ale lumii pentru a demonstra că sînt buni la fizică. Gleb Vizitiv a adus acasă medalia de argint. În toamnă, el va merge să studieze inginerie la o universitate din SUA.

Tînărul recunoaşte că a pierdut demult numărul competiţiilor intelectuale de la care s-a întors cu premii. Totuşi, el a mărturisit că olimpiada din Elveţia a fost una complicată.

"Probele erau extrem de dificile şi cred că am avut noroc să intru în curentul de gînduri care m-au dus spre rezolvarea problemelor", a menționat olimpicul Gleb Vizitiv.

Pentru Laurenţiu Calancea medalia de bronz pe care a obţinut-o la olimpiadă este un imbold pentru a descoperi în continuare misterele fizicii.

"Ştiinţa aceasta este utilă de zi cu zi nu doar prin intermediari precum ar fi aplicaţiile pe care le utilizăm toţi, dar prin faptul că unele concepte din viaţă sînt mai utile dacă sunt înţelese prin fizică", a spus Laurenţiu Calancea.

Emoţii la fel de mari pentru olimpicii ţării le-au avut şi părinţii.

Profesorul care i-a pregătit pe olimpici spune că este mîndru de performanţele elevilor săi.

"Elevii moldoveni s-au prezentat bine, din punctul meu de vedere. La partea experimentală doi au reuşit să acumuleze punctajul maxim", a spus doctorul habilitat în ştiinţe fizico-matematice Igor Eftodiev.

Cheltuielile pentru participarea la Olimpiada Internaţională de Fizică din Elveţia au fost suportate de Ministerul Educaţiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?