X 
Arşiţa stiri: 170
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Veteranii de război vor beneficia de mai multe măsuri de protecție socială

11 iul. 21:12   Societate
1321 0

PROIECTUL de lege cu privire la veteranii de război a fost votat, în prima lectură, de 74 de deputați. Documentul conține mai multe măsuri de protecție socială pentru această categorie de cetățeni.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, care au colaborat cu grupul Consiliului Coordonator al Veteranilor de Război delegați de Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații și Securitate, reprezentanți ai societății civile și consilierul Prim-ministrului în domeniul relațiilor cu veteranii.

Propunerile legislative au scopul de a separa categoriile de veterani de război de celelalte categorii de veterani, care sînt reglementate de Legea cu privire la veterani. Proiectul de lege definește statutul veteranilor de război și prezintă categoriile veteranilor de război. De asemenea, este reglementat rolul asociațiilor veteranilor de război în valorificarea garanțiilor și intereselor veteranilor de război.

De asemenea, documentul conține reglementări clare despre protecția socială, medicală și facilitățile de care vor beneficia veteranii de război. Respectiv, veteranii vor primi o alocație lunară în mărime de 40 % din mărimea salariului minim pe țară, iar pentru cei cu dizabilități alocația va constitui 60 %. Veteranii de război care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia suplimentar de o alocație cu 30 % mai mare. De menționat că mărimea alocației lunare de stat va fi actualizată la fiecare majorare a salariului minim pe țară.

Autorii documentului mai propun ca mijloacele financiare alocate pentru biletele de tratament sanatorial și pentru compensarea cheltuielilor de transport să poată fi monetizate și repartizate lunar. Astfel, veteranii de război vor putea să gestioneze singuri mijloacele financiare și să identifice sanatoriul și perioada pentru tratament pe care și-o doresc.


Proiectul de lege va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului. Se propune ca inițiativa legislativă să intre în vigoare la începutul anului 2025.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав