Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

“Șase candidați potențiali”, inclusiv Stoianoglo. Sau “întrunirea secretă” a opoziției

21 mai. 09:02 (reactualizat 21 mai. 23:46)   Analitică
15290 0

Alegerile prezidențiale și referendumul vor avea loc la 20 octombrie. Acum data este stabilită oficial. Parlamentul nu a mai așteptat termenul prevăzut în Codul Electoral: „Data alegerilor prezidențiale se stabilește de parlament cu cel mult 60 de zile înainte de ziua alegerilor” și a votat proiectele respective.

Actuala președintă Maia Sandu, care încă la finele anului trecut, în adresarea video cu prilejul aniversării de trei ani de la preluarea mandatului său, a anunțat că intenționează să solicite al doilea mandat (“Urmează să mai facem încă mulți pași, și eu sunt gata să continui, dacă îmi veți acorda încrederea pentru a obține un nou mandat în a. 2024”), demult și activ își desfășoară campania electorală. “Neașteptat”, ea este pasionată de fotbal, merge activ la biserică, deși încă nu demult își critica predecesorul pentru o atare publicitate (“eu nu merg la biserică pentru a mă fotografia”), oferă interviu unui cunoscut blogger-agent străin rus și postează videoclipuri cum coace cozonaci de Paște și pictează ouă de Paște, vizitează veterani sau merge în excursie cu un grup de școlari.

Da ce preconizează opoziția - să meargă în prezidențiale într-un front comun și cu un candidat unic, sau dispersat pentru a se uni în turul doi – deocamdată nu este clar. Liderii ei mereu își schimbă “mărturiile”. Recentele consultări, la care au participat Igor Dodon, Vladimir Filat, Ion Chicu, Irina Vlah, reprezentantul partidului lui Ion Ceban etc., nu au clarificat situația. Ex-ministrul de externe Tudor Ulianovschii, care a participat și el, a concretizat pentru postul TV8, că la întrunire au fost discutate problemele țării, nu chestiunea privind candidatul unic.

Vladimir Filat, liderul PLDM, a declarat în programul “Главное” de la TVC 21, că la întrunirea închisă a reprezentanților opoziției s-a vorbit, totuși, despre candidatul unic, iar dezbaterea subiectului, în opinia sa, s-a întins prea mult, e timpul să se decidă deja. Iar Igor Dodon, președintele PSRM, pe rețelele de socializare a spus că acolo au participat ”șase candidați potențiali ”, iar întrunirea liderilor opoziției a avut loc la inițiativa jurnalistei Natalia Morari. Adică, foarte posibil, și Veaceslav Platon participă activ la determinarea poziției opoziției în prezidențiale. Dodon a mai dat de înțeles, că s-a discutat și candidatura fostului procuror general Alexandr Stoianoglo.

Cum se schimba poziția opoziției


Zvonurile cum că partidele de opoziție de diferite orientări politice testează solul privind înaintarea unui candidat unic pentru alegerile prezidențiale din a. 2024 au apărut încă în iunie-iulie, trecut. Da în august informația a fost confirmată de Ion Chicu, președintele Partidului dezvoltării și consolidării Moldovei (PDCM) .

Ion Chicu.La1 august,2023 Chicu a scris pe rețelele de socializare, că pe parcursul mai multor luni el discută cu unii lideri politici, dar și cu persoane în afara politicului, necesitatea identificării unui candidat unic la președinție. Ex-premierul menționa, că este nevoie de “o persoană care va stima cetățenii și Constituția țării, va servi țara, și nu gruparea criminală PAS și străinii din Vest și Est”. Acesta, a spus el, trebuie să fie un candidat fără de partid, neutru din punct de vedere politic, cu o reputație impecabilă, care să aibă grijă de țara noastră și să fie centrul de atracție și forță pentru majoritatea cetățenilor noștri.

“Cu siguranță, imediat după alegerile locale noi vom putea veni în fața cetățenilor Republicii Moldova cu un asemenea candidat unic”, - a scris Chicu. Dar nu a fost să fie.

La 19 decembrie, 2023 în emisia Rlive.md Ion Chicu a declarat că formațiunea sa este gata să sprijine candidatul comun, dacă partidele de opoziție se vor putea înțelege. Dacă un atare candidat nu va fi, la prezidențiale Partidul dezvoltării și consolidării Moldovei cel mai probabil, îl va înainta pe el ca lider al formațiunii. “Noi continuăm negocierile, pentru a identifica un candidat comun. Sperăm că cereri de participare nu vor fi așa de multe, deoarece asta reduce radical șansele alegerii unui candidat comun. Deja mai multe persoane și-au declarat intenția de a participa la alegerile prezidențiale. Noi sperăm că în februarie vom identifica un candidat unic. Dacă nu, va trebui să decidem de sine stătător ”, - a spus el.

La 11 ianuarie, 2024 Chicu a mai vorbit odată despre înaintarea unui candidat unic și neutru măcar de către un număr mic de partide, inclusiv parlamentare, care să poată uni societatea sau, cel puțin, cea mai mare parte a societății. Ex-premierul a declarat că aceasta trebuie să fie o persoană echidistantă în raport cu toate partidele, dar în același timp a clarificat că se ia în considerare și o a doua opțiune, de rezervă.

“Înainte de anul nou, am avut discuții cu reprezentanții unor partide extraparlamentare și a unui partid parlamentar. Deocamdată avem acest scenariu. Există chiar o listă scurtă a candidaților ”, - a spus atunci el în emisia Rlive.md.

În comentariul privind posibilul sprijin al Irinei Vlah în prezidențiale, Ion Chicu a declarat următoarele: “ Nu am nimic împotrivă. Irina Vlah este o candidatură bună. Dar nu există o astfel de decizie. Trebuie să vedem dacă ea va fi într-adevăr considerată de societate ca un candidat neutru, și nu ca un reprezentant al unei sau altei aripi politice. Aici pot exista întrebări. Deocamdată nu există un asemenea candidat. Spre mijlocul lui februarie vom pune punct în acest proces – va fi sau un candidat unic, sau scenariul doi, în care partidul trebuie să înainteze propriul candidat.

Dar deja la 16 aprilie, tot la Rlive.md, Ion Chicu a declarat că cel mai probabil PDCM va înainta propriul candidat la președinție. “Noi am convocat în februarie biroul executiv al partidului și am dezbătut două chestiuni: ori alegem un candidat comun unic, neutru, ori înaintăm propriul candidat. Majoritatea membrilor biroului executiv și toți reprezentanții organizațiilor noastre raionale s-au pronunțat pentru a doua variantă, căci aceasta ne dă posibilitatea să discutăm cu oamenii, să folosim resursele media, și să ne prezentăm propria viziune și strategie, inclusiv pentru alegerile parlamentare. Adică, PDCM va avea propriul candidat în alegerile prezidențiale ”, - a declarat ex-premierul.

Ion Chicu a spus că le-a propus camarazilor propria candidatură, dar decizia finală trebuie luată de Consiliul Național al Partidului, care urmează să se întrunească în iunie. “ Voi cere sprijinul consiliului, dar am concurenți. Unii dintre ei nu-s membri de partid, dar au apelat la noi cu cererea de a le susține candidaturile la alegerile prezidențiale ”, - a declarat liderul PDCM.

Igor Dodon, președintele Partidului socialiștilor, din contra, la început era împotriva înaintării unui candidat comun al opoziției. La 10 noiembrie, 2023 el a scris pe rețelele de socializare, că alierea pentru un singur candidat al opoziției ar fi cea mai mare greșeală, căci alegerile locale au demonstrat că actuala guvernare poate elimina fără probleme orice candidat. “Dacă ne unim în jurul unui singur candidat, acesta va fi pur și simplu eliminat înainte de alegeri. Și toată lumea înțelege deja, că oricine ajunge în turul doi cu Maia Sandu, va învinge. De aceea cred că fiecare forță politică trebuie să înainteze propriul candidat. Cu aceeași strategie – împotriva Maiei Sandu. Și candidatul care va trece în turul doi trebuie să fie sprijinit de absolut toți ”, - a menționat atunci

La 27 noiembrie, 2023 în emisia postului TV N4, ex-președintele nu a exclus că va putea deveni el însuși candidatul la funcția de președinte din partea Partidului socialiștilor. “Noi vom discuta cu colegii, nu-i exclus că Dodon poate deveni candidat. Un lucru pot să-l spun exact: PSRM va înainta un candidat la președinție”, - a spus el și a mai repetat că ideea înaintării unui candidat unic al opoziției este o greșeală strategică.

Dar după congresul ordinar al PSRM, care s-a desfășurat la 19 decembrie, Igor Dodon spunea deja că nu va candida la funcția de președinte (“Dodon a fost deja președintele țării. La această etapă eu nu examinez participarea mea în alegerile prezidențiale”) și că Partidul socialiștilor “este gata să discute cu alte formațiuni politice de opoziție înaintarea unui candidat unic”.

La 30 ianuarie,2024 la postul Rlive.md Vlad Batrîncea, președintele fracțiunii parlamentare BCS, a declarat că PSRM discută cu “Mișcarea alternativa națională” a primarului general de Chișinău Ion Ceban și alte formațiuni neparlamentare care au șansa să treacă în parlament, posibilitatea înaintării unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale. “Candidatul trebuie să fie apolitic, situat deasupra intereselor de partid, el trebuie să fie o persoană bine pregătită, și să apere supremația legii, dreptatea, alegerile libere și corecte, libertatea presei ”, - a spus el.

La conferința de presă a PSRM din 27 martie Igor Dodon a declarat că socialiștii împreună cu alte partide de opoziție caută “ un candidat unic, apolitic, care nu a mai fost niciodată implicat în politică”. La 2 aprilie, în emisia unui post TV liderul PSRM a menționat că “un candidat unic va putea învinge din primul tur de alegeri, și noi vom sta pe această poziție”. Iar dacă nu se va ajunge la o înțelegere, fiecare partid, cel mai probabil, va merge în alegeri cu propriul candidat, a spus el.

Irina Vlah. În iulie, trecut, în emisia postului TV8 Renato Usatîi, președintele “Partidului nostru” susținea că ex-bașcana Găgăuziei Irina Vlah va deveni candidata partidelor pro-ruse în alegerile prezidențiale-2024. Din spusele lui, Moscova a și decis aceasta, și a ordonat partidelor de stînga să sprijine candidatura ei.

Așa o fi, sau avem din nou niște presupuneri ale liderului “Partidului nostru” – nu știm, dar însăși Irina Vlah nu este împotrivă să candideze în alegerile prezidențiale La 17 ianuarie, în emisiunea protalului Unimedia, Vlah a declarant că se gîndește la participarea în alegerile prezidențiale. Da la 30 aprilie, la TVC 21 nu a exclus că va candida. “În ultimul timp, din diferite părți am auzit sugestii și apeluri să candidez la funcție, și-s foarte recunoscătoare pentru ele. Conform Constituției, am anii, experiența și cetățenia pentru a face asta. Mă gîndesc, discut cu echipa. Nu exclud”, - a declarat lidera “Platformei Moldova”, și a menționat că negocierile partidelor de opoziție privind înaintarea unui candidat unic “probabil, vor continua următoarele 2-3 luni”.

Irina Vlah participă în mod regulat la aceste întruniri, iar între timp își desfășoară activ campania electorală neoficială.

Vladimir Filat. Revenit în politica mare, liderul PLDM critică activ actuala guvernare pentru că “ei au distrus totul” și pentru că vrea “ ca în țara mea să existe justiție corectă, libertate de exprimare, guvernare eficientă și deciziile să fie luate conform legii ”.

Recent, în emisiunea “Главное” de la TVC 21, Filat a declarat că negocierile privind candidatul unic, la care el participă activ, deja s-au cam întins și e timpul să fie luată o decizie. Dacă nu privind un candidat unic, atunci cel puțin privind referendumul de aderarea la UE, care se va desfășura concomitent cu alegerile prezidențiale. “Este important ca opoziția să se hotărască măcar în legătură cu acest referendum. Abordarea lui ar trebui să fie unică. Și, desigur, trebuie să decidem cu privire la turul doi al alegerilor prezidențiale. Pentru că dacă Maia Sandu va lua un al doilea mandat, atunci în ajunul alegerilor parlamentare tot acest haos care are loc acum nu numai că va continua - toate hotarele vor fi șterse. Ei au nevoie de rezultat în alegerile parlamentare, așa că pentru ei este vital să fie realeasă Sandu pentru un al doilea mandat”, - a declarat Filat. Asta în timp ce pledează activ pentru unirea cu România, ceea ce este posibil numai cu condiția, că în Republica Moldova nu va exista nimic din cele proclamate de Filat.

Partidele lui Ilan Șor. Nici Ilan Șor (37 ani), nici Marina Tauber (38 ani), nici bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul (37 ani) nu pot candida în aceste prezidențiale, căci nu au împlinit 40 de ani. La începutul lui aprilie, într-o conferință de presă deputata Tauber a declarat că echipa Șor discută cu alte partide de opoziție chestiunea privind candidatul comun pentru funcția de președinte. “Poate că va fi un candidat unic, sau poate că situația va fi alta. În scurt timp, vom anunța pe cine vom sprijini ca candidat la președinție. Alegerile prezidențiale din acest an nu-s o luptă pentru putere, ci pentru ca țara noastră să continue să existe”, - a declarat ea.

La 23 aprilie în interviul pentru РИА Новости Ilan Șor a spus că blocul de opoziție “ Победа Victoria” , creat de el, va înainta pentru funcția de președinte al RM “cea mai bună candidatură”. “ Noi vom sprijini cel mai demn candidat, care ne poate asigura alegeri parlamentare corecte ”, - a spus el. La întrebarea dacă acesta ar putea fi ex-președintele Igor Dodon, Șor a răspuns: “ Vom discuta absolut toate variantele, dar vom alege cel mai bun candidat, care poate reprezenta poporul Republicii Moldova”.

Da zilele trecute deputatul Vasile Bolea, membru al blocului “Победа Victoria”, a scris pe canalul său de Telegram, că opoziția moldovenească unită își perfectează strategia de participare la alegerile prezidențiale. Din spusele lui, opoziția are nevoie de un candidat, pe care tot poporul va fi gata să-l aleagă președinte chiar din primul tur. Dar “trebuie să excludem sau să avem un răspuns adecvat la riscul eliminării candidatului unic ”, - a menționat parlamentarul. Despre ce fel de opoziție unită, în ciuda faptului că toți politicienii se feresc de Șor și de tot ce are legătură cu el, și neagă în mod activ orice relații cu el, nu se știe.

Totul se va decide în următoarele două săptămîni?

Igor Dodon, președintele Partidului socialiștilor, pe rețelele de socializare a dat de înțeles vineri, 17 mai, că problema privind strategia și tactica forțelor de opoziție în alegerile prezidențiale poate fi soluționată în următoarele două săptămîni

Din spusele lui, recenta întrunire a liderilor opoziției a avut loc la inițiativa jurnalistei Natalia Morari. A participat el ca lider al PSRM, Ion Chicu de la PDCM, Vladimir Filat de la PLDM, reprezentantul partidului lui Ion Ceban, Irina Vlah, Tudor Ulianovschii. Au fost prezenți și observatori – sociologul și tehnologul politic Jan Lisnevsky, fostul ministru adjunct al Afacerilor Externe și analistul politic Valerii Ostalep, Natalia Morari și alții.

“Cu șase candidați potențiali și lideri ai opoziției noi am discutat ce vom face în alegerile prezidențiale și în general la toamnă. Partidul socialiștilor este gata să sprijine candidatul care nu este lider sau membru al unui partid oarecare. Noi am discutat și candidatura lui Stoianoglo, dar dacă el cuiva nu-i place – să propună pe altcineva. Candidatul unic din primul tur nu trebuie să fie reprezentantul unui partid, pentru ca alte formațiuni politice să nu lucreze pentru liderul sau candidatului altor partide. Este poziția noastră principială. De aceea în primul tur numai o persoană apolitică poate fi candidatul unic ”, - a declarat liderul socialiștilor.

Igor Dodon a spus că cel mai mare plus al discuțiilor care au loc este faptul că “noi avem un dialog real în interiorul opoziției, noi vom elabora o strategie comună și o vom urma”. El crede că anul acesta opoziția are toate șansele să o învingă pe Maia Sandu. “ Ea nu are șanse să învingă în interiorul țării, se va baza din nou pe diaspora, dar nici în diaspora nu este totul în regulă. Ea va spera la frauda votului prin corespondență. Dar cred că în interiorul țării diferența de voturi pentru un reprezentant al opoziției va fi suficient de mare ca să acopere toate aceste mașinații. Oricum, avem o șansă reală ”, - a spus liderul PSRM.

Potrivit lui Igor Dodon, “în următoarele două săptămîni noi trebuie să decidem – ori avem un candidat unic, ori la alegeri participă candidați ai diferitor partide, dar cu înțelegerea că nu se critică reciproc, iar în turul doi se vor uni în jurul candidatului ales de popor cu cel mai mare număr de voturi, pentru ca el să treacă în turul doi. Cred că la finele lunii mai vom pune punct în această chestiune ”.

Xenia Florea

59
3
5
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?