X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Stoianoglo la președinție?

1 noi. 2023,, 10:00 (reactualizat 1 noi. 2023,, 18:00)   Analitică
10171 1

După ce Cureta Europeană pentru drepturile omului a recunoscut, că Alexandr Stoianoglo a fost înlăturat din funcție cu încălcarea drepturilor, fostul procuror general , demis prin decret prezidențial, a trecut la acțiuni active.

El a declarat, că intenționează să obțină restabilirea sa în funcția de procuror general prin decizia autorităților sau în instanță, deși nu este naiv să creadă, că “chiar din a doua zi autorităților vor începe să caute modalități de îndeplinire a decizie CEDO”

«Țara ar fi pierdut mai mult»

Autoritățile într-adevăr nu intenționează să-l readucă pe Stoianoglo în funcția de procuror general. Și au declarat-o public. Că doar nu pentru asta l-au demis acum doi ani, în care scop au adaptat urgent legislația în vigoare și au fabricat cinci dosare penale extrem de dubioase. Și nu pentru asta pe 23 octombrie, cu o zi înainte de anunțarea deciziei CEDO în “Stoianoglo vs Moldova”, Consiliul superior al procurorilor a anunțat concursul pentru funcția de procuror general cu termenul-limită de depunere a actelor la 22 noiembrie.

Dumitru Obadă, reprezentantul guvernului la CEDO, așa a și spus în cadrul briefingului: în decizia CEDO nu se spune despre restabilirea lui A.Stoianoglo în funcție, ci doar că “noi, în fond, trebuie să-i achităm compensația indicată în decizia Curții ”. Veronica Mihailov-Moraru, ministra justiției, a decrat că verdictul CEDO privind ilegalitatea înlăturării lui Stoianoglo are un caracter de recomandare (!) , și autoritățile republicii nu intenționează să-l restabilească în funcție. Deși, s-ar părea, cine-cine, da ministra justiției trebuie să știe că jurisdicția Curții Europene pentru drepturile omului este iobligatorie pentru toate țările-membre ale Consiliului Europei.


Și președinta Maia Sandu, de care, potrivit fostului procuror general, depinde restabilirea lui în funcție, demonstrează ne-dorința totală de a urma norma legii. Recent, în emisia postului TV “Vocea Basarabiei” ea a declarat, că decizia CEDO nu are nimic de a face cu deciziile luate de ea în problema dată, și că țara ar fi pierdut mai mult, dacă Stoianoglo ar fi rămas în funcție.

Mai mult, din spusele deputatului BCS Bogdan Țîrdea, după decizia CEDO în dosarul “Stoianoglo vs Moldova” Procuratura anticorupție intenționează să pornească pe numele fostului procuror general încă două dosare penale. Unul – pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu, al doilea – privind divulgarea datelor dintr-o urmărire penală, bazat în special pe solicitările Maiei Sandu. Probabil, este vorba despre declarația lui A.Stoianoglo din 19 august, 2021 prin care el a anunțat că la cea mai recentă ședință a Consiliului suprem de securitate șefa statului i-a transmis lista persoanelor, în care erau incluși și reprezentanți ai opoziției, și a cerut insistent ca aceștea să fie trași la răspundere penală. Printre cei, pedepsirea cărora o cerea Maia Sandu, era Igor Dodon, Vladimir Voronin, Zinaida Greceanîi și alți reprezentanți ai Blocului comuniștilor și socialiștilor.

Așa că A.Stoianoglo are în față o luptă îndelungată. Înainte de toate, el intenționează să ceară Consiliului superior al procurorilor revizuirea declarației, în baza căreia împotriva lui a fost pornită urmărirea penală. La finele săptămînii trecute avocații lui Stoianoglo urmau să conteste în judecată decretul prezidențial din 26 septembrie, 2023 privind eliberarea sa din funcția de procuror general.

“În conformitate cu legea, noi am anunțat despre aceasta administrația președintei. Și deja ni s-a răspuns, că președinta nu intenționează să-și anuleze decretul. Cred că situația poate fi soluționată doar în instanță. Zilele viitoare ne vom adresa în instanță pentru a suspenda decretul prezidențial. Nu cred că în țara noastră instanța va lua rapid o decizie. Dar am certitudinea, că într-un final noi vom învinge în aceste litigii. Cu cît mai mult timp vor dura aceste proceduri, cu atît mai mare va fi prejudiciul adus Moldovei. Reieșind din faptul, că CEDO a recunoscut prejudiliul și abuzurile evidente din partea președintei, aceste chestiuni trebuie examinate prin prisma Codului penal”, - a declarat A.Stoianoglo zilele trecute, aluzia fiind că odată și odată împotriva președintei Maia Sandu va fi pornit un dosar penal personal pentru abuz de putere. Nu acum, desigur. Acum ea este apărată de Constituție.

Stoianoglo nu intenționează să participe la noul concurs pentru funcția de procuror general, anunțat de CSP. “Nu cred că trebuie să intru de două ori în aceeași apă. Eu am obținut mandatul pentru 7 ani, și chiar dacă anul viitor puterea nu se va schimba, oricum voi reveni în funcție. Nu pentru a mă răzbuna, ci pentru a atinge scopurile privind schimbarea situației la Procuratura generală”, - a declarat el.

Adică, după un an și jumătate de tăcere și uitare, A.Stoianoglo a revenit în spațiul public și informațional. Cum se vede, pentru mult timp. Căci în afară de proceduri judiciare și publice de durată, ”Stoianoglo împotriva Administrației Prezidențiale”, „Stoianoglo și Consiliul superior al procurorilor” și „Parchetul Anticorupție împotriva lui Stoianoglo”, se apropie o altă decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la plîngerea fostului procuror general. Și aceasta promite să fie mult mai interesantă, căci se va referi nu doar la aspectele juridice, dar și la cele politice.

«Fără de partid, cu o reputație impecabilă»

Avocații fostului procuror general au depus la CEDO două plîngeri. Una, care a și fost examinată acum, privind înlătutarea lui ilegală din funcție. CEDO a stabilit că statul Republica Moldova a încălcat dreptul lui A.Stoianoglo la un proces echitabil. A doua se referă la arestarea ilegală a ex-procurorului general și urmărirea motivată politic.

După publicarea deciiziei CEDO privind prima plîngere, mulți experți și comentatori politici au apreciat verdictul ca fiind “o palmă dată actualei guvernări din Moldova ”. Dacă Curtea Europeană pentru drepturile omului va recunoașlte că Stoianoglo este urmărit din motive politice, “palma” dată autorităților va fi mult mai grea.

Desigur, acest verdict nu va afecta prea mult pozițiile politicii externe ale Chișinăului oficial, deși după prima decizie a CEDO Republica Moldova intră sub monitortizarea Comitetului de miniștri al Consiliului Europei și va trebui ca autoritățile să-i ofere informațiile despre măsurile luate pentru corectarea situației. Însă pentru partenerii occidentali PAS și Maia Sandu se află acum în postura lui Vladimir Plahotniuc în anii 2015-2016 – atunci i se iertau multe, la multe se închideau ochii, pentru că la acel moment el le era de folos. Ulterior lui Plahotniuc i-au fost amintite toate abuzurile și încălcările.

Da pentru poziția politică internă a PAS și a Maiei Sandu, „newsmaker-ul” Stoianoglo este un element extrem de incomod și enervant. Mai ales acum, că se apropie alegerile locale generale, după care imediat va începe pregătirea de alegerile prezidențiale din a. 2024 .

Comentatorii politici menționează, că în viitorul cel mai apropiat scopul principal al tuturor politicenilor moldoveni va fi scoaterea Maiei Sandu din fotoliul prezidențial. Căci în caz contrar nu se va schimba nimic. Pe ratingul Maiei Sanduse se ține ratingul partidului guvernant, de aceea ea trebuie împiedicată să preia președinția pentru a doua oară.

Dar, în ciuda criticilor opoziției în adresa președintei și a partidului ei, a iritației societății, a schemelor neascunse de autorități, a nesocotirii totale c Constituției și legislației în vigoare, ratingul Maiei Sandu și a partidului “Acțiune și solidaritate ” este înalt. Mai exact, cel mai înalt, comparativ cu alte partide politice. Paradoxal? Nu chiar. Doar că partidul de la guvernare nu are un concurent puternic și real pe flancul drept, iar alegătorul de dreapta , care în virtutea orientării sale geopolitice nu va vota niciodată pentru un partid de stînga, nu există o alternativă reală. De aceea pentru opoziție unica ieșire din situație este unirea eforturilor. Așa cum a fost în a. 2015, apoi și în 2019.

După anunțarea decizie CEDO pe prima plîngere a lui A.Stoianoglo, pe rețelele de socializare au apărut îndemnuri de a-l înainta pe Stoianoglo pentru alegerile prezidențiale din a. 2024. Încă în vară, în cercurile politice se vehicula zvonul, că partidele de opoziție de diferite orientări politice testează apele în vederea înaintării unui singur candidat pentru prezidențialele din anul viitor. La începutul lui august ex-premierul Ion Chicu, acum președintele Partidului dezvoltărtii și consolidării Moldovei, a confirmat această informație. El a spus, că pe parcursul mai multor luni cu unii lideri politici, dar și cu persoane ce nu-s legate cu politica, se discută necesitatea identificării unui candidat unic .

Din spusele ex-premierului, acesta trebuie să fie un candidat fără de partid, neutru din punct de vedere politic, cu o reputație impecabilă, care să aibă grijă de Moldova și să fie un centru de atracție și putere pentru majoritatea cetățenilor. O persoană care va respecta Constituțial și legile țării, va sluji țării și poporului, da nu “străinilor din Vest sau Est”. “Cu siguranță, imediat după alegerile locale noi vom putea veni în fața cetățenilor Republicii Moldova cu un asemenea candidat”, - a declarat Ion Chicu.

Ce-i drept, vara au apărut zvonuri cum că un posibil candidat ar fi Nicolae Eșanu, fost viceministru al justiției. Desigur, el este un profesionist și o persoană foarte onestă, însă publicul larg nu-l cunoaște, și în alegerile din a.2024 el nu va putea concura real cu Maia Sandu. Spre deosebire de Alexandr Stoianoglo, care încă în a. 2021, după înlăturarea grabnică din funcție și plasarea în arest preventiv, a fost numit „primul deținut politic al noului regim” și care, după actuala decizie a CEDO, poate fi considerat oficial „victimă a regimului”.

Stoianoglo este respectat și de politicienii de dreapta, și de cei de stînga. Au arătat-o și reacțiile la înlăturarea sa din funcție acum doi ani, și actualele comentarii după decizia CEDO. E suficient să ne amintim cum Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, a spus că dosarul penal împotriva procurorului general a fost “planificat” și și-a exprimat regretul, că aici a fost implicat și Lilian Carp,fostul membru al partidului său .

Stoianoglo, care în a. 2021 nu s-a aplecat în fața cerințelor noiii guvernări, corespunde perfect cerințelor de ”candidat ideal la președinție”, enumărate mai sus de Ion Chicu . El este fără de partid, neutru din punct de vedere politic, a demonstrat în mod repetat că pentru el litera legii este prioritară, mai este și decent și principial. “Anamneza” lui conține părăsirea Partidului democrat în timp ce Vladimir Plahotniuc abia începea să să întărească (ianuarie,2015) , pentru că “politica promovată de PD în raport cu Găgăuzia a dus la scindarea societății găgăuze și a sporit confruntarea dintre Chișinău și Comrat ”.

În octombrie, 2021, în timp ce istoria cu acuzarea și înlăturarea din funcție a procurorului general abia începea, Ștefan Gligor, președintele Partidului schimbării, a declarat că “procuratura îl transformă pe Stioianoglo în victimă și politician. Da la noi victimele devin lejer politicieni, simpatizați ”. Să vedem dacă aceste cuvinte pot fi profetice.

Xenia Florea

149
1
1
4
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?