X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

PLDM cere ca prevederea despre alegerea președintelui de către parlament să fie declarată neconstituțională

12 noi. 2015,, 11:52  
925 2

PLDM cere ca prevederea despre alegerea președintelui de către parlament să fie declarată neconstituțională
Foto: noi.md

Deputații PLDM solicită Curții Constituționale să declare neconstituţionale modificările operate în anul 2000 asupra articolului 78 din Constituţie, care vizează procedura de alegere a șefului statului. O sesizare în acest sens a fost depusă astăzi la Curte de către un grup de deputați, notează NOI.md.

Potrivit autorilor sesizării, modificarea procedurii de alegere a șefului statului, cu 15 ani în urmă, a fost operată cu încălcări procedurale de Parlament. Atunci, deputați s-au pronunțat pentru alegerea șefului statului de către legislativ.

„Am constatat că s-a încălcat un principiu fundamental, și anume controlul prealabil al inițiativei de revizuire a Constituției. Atunci s-au inclus amendamente care nu au fost avizate anterior de Curtea Constituțională. Considerăm acest lucru inadmisibil. Acea încălcare de procedură a dus la declanșarea unei serii de crize pe care la avem în Republica Moldova din 2000 încoace”, a explicat deputatul liberal-democrat Valeriu Ghilețchi.

Potrivit deputatului, dacă Curtea Constituțională va recunoaște drept neconstituțională acea modificare din anul 2000, în viitor, șeful statului ar urma să fie ales prin vot direct, de către popor.

„Cea mai justă, eficientă și simplă cale de a corecta ceea ce s-a greșit acum 15 ani este prin hotărîrea Curții Constituționale. Implicaţiile acestei decizii ţin doar de viitor. Dacă Curtea va adopta această hotărîre, ea nu va avea vreun impact asupra actualului Parlament și nici asupra mandatului actualului președinte. Cele aproximativ 4 luni care au rămas pînă la expirarea mandatului lui Nicolae Timofti sînt suficiente pentru organizarea alegerilor preşedintelui Republicii Moldova prin vot direct şi universal”, a explicat Ghilețchi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?