Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Tony Blair s-a scuzat pentru interventia din Irak

25 oct. 2015,, 20:30   Externe
3938 0

Foto: lenta.ru

Intr-un interviu pentru CNN, fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair, recunoaste ca, in 2003, au fost comise mai multe erori in gestionarea crizei irakiene, precum si partea sa de responsabilitate in ascensiunea gruparii Statul Islamic.

Tony Blair a prezentat "scuze" pentru operatiunea lansata de coalitia internationala in Irak, in 2003, unde Marea Britanie a fost "varful de lance" alaturi de Statele Unite.

In interviu acordat CNN si care va fi difuzat luni, 26 octombrie, fostul sef al guvernului de la Londra recunoaste ca au fost comise mai multe erori in acel razboi, lansat sub pretextul ca Irakul lui Saddam Hussein ar detine arme de distrugere in masa.

"Imi cer scuze pentru informatiile false furnizate de serviciile speciale. Imi cer, de asemenea, scuze pentru erorile comise in timpul planficarii operatiunilor respective si pentru modul nostru gresit de a intelege eventualele consecinte ale inlaturarii unui regim", a spus Blair. Dar, s-a grabit el sa adauge, "imi este dificil sa ma scut pentru ca l-am alungat de la putere pe Saddam".

Incepand din 2003, Irakul a intrat in razboi civil. Conflictul intern a alimentat, practic, ascensiunea grupului Statul Islamic, care, acum, a ajuns sa controleze o mare parte din teritoriile Siriei si Irakului.

In interviul sau, Blair recunoaste legatura de cauzalitate dintre invazia din Irak si evolutia miscarii Statul Islamic. "Cred ca exista un sambure de adevar. Fireste, nu puteti spune ca acei care l-au inlaturat pe Saddam in 2003 nu au nici o responsabilitate pentru situatia din 2015", a spus fostul premier britanic intrebat fiind daca interventia din Irak a fost "principala cauza" a fenomenului Statul Islamic.

Potrivit The Telegraph, care prezinta extrase din interviul lui Tony Blair, dezvaluirile nu sunt intamplatoare: urmeaza sa fie publicat raportul "Chilcot", elaborat de o comisie de ancheta independenta si care incearca sa clarifice mecanismul invaziei din Irak.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?