X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Concursul pentru selectarea candidatului la funcția de guvernator al BNM va fi anunțat la 9 octombrie

7 oct. 2015,, 11:15   Economie
2588 0
Конкурс по отбору кандидата на должность президента НБМ планируется объявить 9 октября
Foto: ziarulnational.md
Concursul internațional pentru selectarea candidatului la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) urmează să fie anunțat vineri, 9 octombrie, după ce membrii comisiei speciale vor aproba Regulamentul desfășurării acestui concurs, notează NOI.md. Informația a fost comunicată jurnaliștilor de președintele comisiei de selectare a candidatu7lui la funcția de guvernator al BNM, deputatul PLDM, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă. Potrivit funcționarului, concursul de selectare a candidaților va fi internațional, adică informația despre organizarea acestuia va fi publicată în presa internațională, însă la concurs vor putea participa doar cetățeni moldoveni, inclusiv cei care au experiență de muncă în structurile internaționale. Ștefan Creangă a menționat că criteriile de bază de selectare a candidaților sînt expuse în Legea cu privire la BNM, de aceea comisia le poate doar detaliza și nu înainta noi cerințe care ar contravine legii.

Funcționarul a subliniat că la selectarea candidaților se va ține cont și de doleanțele FMI, care sînt foarte simple și țin de profesionalism, nu de aqpartenența politică a noului guvernator al BNM. Ștefan Creangă a spus că se așteaptă propuneri în acest sens de la Asociația Băncilor, care în comisie este prezentată de prețedintele acestei structuri, Nicolae Dorin. Ștefan Creangă a menționat că criteriile de selectare a noului guvernator al BNM trebuie să conțină neapărat trei criterii: profesionalism, independență, neapartenență politică.

În cadrul primei ședințe membrii comisiei au aprobat Regulamentul de funcționare a acestei structuri și l-au ales pe Ștefan Creangă în calitate de președinte al comisiei. În funcția de secretar a fost desemnată decanul facultății finanțe a ASEM, Ludmila Cobzari.

Amintim că pînă la 6 noiembrie comisia urmează să prezinte candidatul selectat la funcția de guvernator al BNM președintelui Parlamentului, pentru propunerea ulterioară spre examinare în Legislativ.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?