Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4027

Președintele Ligii Bancherilor, despre prioritățile noului guvernator al BNM

29 sep. 2015,, 14:00   Economie
3340 2

Foto: vipmagazin.md

Președintele Ligii Bancherilor din Moldova, fostul prim-viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dumitru Ursu, care, potrivit unor date, ar putea fi desemnat în calitate de candidat la funcția de guvernator al BNM, a numit trei sarcini prioritare pe care urmează să le realizeze în regim de urgență noul șef al BNM. Totodată, Ursu nu a dorit să spună dacă i s-a propus funcția de guvernator al BNM și dacă s-au purtat discuții cu politicienii în acest sens, informează NOI.md.

În cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la Unimedia, Dumitru Ursu a menționat că nu este etic să se vorbească la acest subiect pînă cînd Parlamentul nu va accepta demisia lui Dorin Drăguțanu din funcția de guvernator al BNM.

Președintele Ligii Bancherilor din Moldova consideră că în funcția de guvernator al BNM trebuie numit un profesionist care cunoaște bine situația din sectorul bancar, competențele BNM și rolul specific al acestei instituții, care ar asigura o cooperare eficientă atît cu Parlamentul, cît și cu Guvernul. Potrivit lui Ursu, noul guvernator al BNM trebuie să stabilească o colaborare mai eficientă cu agenții economici și societatea, pentru a le oferi mai multă informație despre ceea ce se întîmplă, inclusiv despre cursul leului, iar comunicatele emise de BNM să fie scrise într-un limbaj simplu și pe înțelesul tuturor.

Potrivit lui Dumitru Ursu, în primul rînd, noul guvernator al BNM trebuie să se ocupe de soluționarea problemei „furtului secolului” – scoaterea banilor din cele trei bănci problematice. Organele competente trebuie să stabilească ce s-a întîmplat – furt, jaf sau neglijență în serviciu, iar cei vinovați trebuie să răspundă pentru faptele săvîrșite. Președintele Ligii Bancherilor a spus că FMI consideră că fără elucidarea „furtului secolului” nu pot fi soluționate celelalte probleme. De asemenea, este necesar de retras licența celor trei bănci problematice, după care numărul băncilor în Moldova se va reduce de la 14 la 11.

O altă problemă importantă de care trebuie să se ocupe viitorul guvernator al BMM este politica monetară. Dumitru Ursu consideră că discuțiile pe marginea acestei chestiuni trebuie purtate în Parlament, cu participarea reprezentanților Guvernului, deoarece actualele măsuri monetare întreprinse de BNM, care prevăd majorarea ratei de bază și a normelor de rezerve obligatorii, nu-și ating scopul și rata inflației continuă să crească vertiginos.

Președintele Ligii Bancherilor a menționat că este nevoie de discuții sincere pentru a clarifica care sînt căile de mișcare înainte, deoarece politica banilor scumpi, promovată de BNM, contravine politicii economice a Guvernului, pentru a cărei realizare este nevoie de bani ieftini, or, la ratele actuale creditele sînt inaccesibile.

A treia direcție prioritară în activitatea noului guvernator al BNM, în opinia expertului, este evoluția leului. Potrivit lui Ursu, această problemă este legată de celelalte două și are un impact direct asupra cetățenilor, în special asupra celor care au luat credite în valută. Leul s-a depreciat brusc și suma pe care aceștia urmează să o restituie băncilor a crescut semnificativ. În opinia lui Dumitru Ursu, fără soluționarea acestor trei probleme nu se poate de mers mai departe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?