Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Țăranu: Declarația lui Voronin este legată de faptul că anticipatele „bat la ușă”

24 sep. 2015,, 13:10   Politică
5798 4

Țăranu: Declarația lui Voronin este legată de faptul că anticipatele „bat la ușă”
Foto: noi.md

Declarația liderului PCRM, Vladimir Voronin, cu privire la posibilitatea formării unei coaliții între partidele de stînga în Parlament denotă faptul că formațiunea se pregătește pentru alegeri anticipate. Opinia aparține analistului politic Anatol Țăranu, director al Institutului „Politicon”, și a fost exprimată pentru NOI.md.

În opinia analistului, mișcarea protestatară și revendicările cu privire la alegerile anticipate i-au pus pe jar pe politicienii de pe toate flancurile. În aceste condiții, formațiunile politice sînt nevoite să-și măsoare potențialul și să examineze oportunitățile de care dispun, afirmă Anatol Țăranu.

„Ceea ce a spus Voronin profilează anumite perspective, care ar putea să se contureze dacă ideea alegerilor anticipate va avea o finalitate. Acum, în această fierbințeală mai transpar la suprafață și niște lucruri veridice, pe care în alte condiții, liderii politici nu le-ar expune deschis. Este una cînd spui acest lucru în condiții ordinare, liniștite, și altceva cînd alegerile anticipate bat la ușă. Atunci ești nevoit să ții cont de necesitățile pe termen mediu. Ca să obții rezultate electorale, e nevoie inclusiv de perspectiva de fuziune sau cel puțin de perspectiva coagulării forțelor”, a explicat expertul.

Potrivit intervievatului, declanșarea alegerilor anticipate este iminentă, în condițiile în care nu există o soluție certă pentru problema alegerii șefului statului. În ceea ce privește afirmația lui Vladimir Voronin precum că ar accepta funcția de președinte dacă i s-ar propune, politologul a precizat că această dorință a politicianului e firească.

„E firesc ca un politician de anvergură care a avut o biografie fulminantă să mizeze pe repetarea orelor astrale. Luînd în considerație cele 21 de mandate ale comuniștilor care ar putea să treacă greu la cîntar în condițiile alegerii președintelui, anumite șanse sînt, chiar dacă nu tare mari”, a punctat Țăranu.

Ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, Vladimir Voronin a declarat că PCRM ar putea face coaliție în Parlament cu PSRM sau PD pentru a da jos actuala guvernare și a vota demisia mai multor șefi de instituții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?