X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ioniță: Deprecierea leului este ca jocul cu focul pe un butoi cu benzină

16 sep. 2015,, 13:40   Economie
5787 1
Ионицэ: Обесценивание лея напоминает игру с огнём на баке с бензином
Foto: noi.md
Veaceslav Ioniță, fost deputat și președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, și-a exprimat în rețelele sociale temerile legate de politica deprecierii planificate a leului moldovenesc. El a prognozat că această politică pe viitor poate avea consecințe foarte periculoase, relatează NOI.md.

„Jocurile periculoase ale Guvernului cu cotația leului se pot finaliza foarte trist, a specificat expertul în economie. Eu văd în aceste acțiuni o tendință rău intenționată:

1) Deprecierea leului față de valutele străine este o decizie deliberată a guvernării, fiind unica soluție pentru a acumula mijloace suplimentare în bugetul de stat.

2) În Guvern vor permite și în continuare deprecierea ușoară a leului, pentru a astupa găurile bugetare. Cu alte cuvinte, bugetul public național se va executa din contul deprecierii valutei, creșterii prețurilor și sărăcirii populației. Rezultă că noi, cetățenii țării, prin deprecierea valutei deja sîntem taxați suplimentar prin "inflație –ca impozit ascuns"!

3) Nivelul de "confort" al guvernării și "limita răbdării" cetățenilor le putem estima la 23-25 de lei pentru un dolar.

4) În acest mod, procesul deprecierii riscă să iasă de sub control. În lipsa unui acord cu FMI, compromiterea totală a actului guvernării, lipsa de încredere în valuta națională, reducerea în continuare a consumului populației, imposibilitatea colectării banilor la bugetul de stat, poate declanșa un proces necontrolat de criză economică. În acest caz prognoza prim-ministrului de 40 de lei dolarul poate deveni ușor realitate”.

„Inflația și scăderea cursului monedei naționale sînt niște fenomene economice foarte periculoase. Inițial te bucuri ca îți oferă bani "gratis" în buget, dar foarte repede bucuria se transformă în scîrbă. În niciun caz nu e bine să te joci cu focul pe un butoi plin cu benzină”, a conchis Ioniță.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?