X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4023

Timofti reacționează: Nu voi demisiona

8 sep. 2015,, 16:18   Politică
4973 16

Timofti reacționează: Nu voi demisiona
Foto : ukrinform.ua

Situația economică și socială dificilă, dar în primul rînd situația dramatică din sectorul financiar bancar au generat în societate nemulțumiri firești și chiar atitudini de revoltă. Declarația aparține șefului statului, Nicolae Timofti, care a decis să-și prezinte public poziția față de protestele din ultimele zile, notează NOI.md.

Acesta a anunțat public că nu își va prezenta demisia, așa cum au cerut protestatarii, întrucît „o asemenea decizie ar aduce instabilitatea Republicii Moldova”.

„Nu voi demisiona. Un vid de putere ar determina o nouă criză politică. Am venit în această funcție pentru a pune capăt unei perioade de instabilitate, care a durat doi ani și jumătate, și nu accept să fiu generatorul unei altei perioade de acel fel. Trebuie să înțelegem că de un eventual haos în Republica Moldova vor profita neîntîrziat acele forțe interne și externe, care au acționat permanent în toată istoria recentă pentru destabilizarea țării noastre și pentru transformarea ei într-o gubernie”, se arată în declarația semnată de Nicolae Timofti.

Șeful statului susține că împărtășește multe dintre îngrijorările manifestanților și regretă situația dramatică în care s-au pomenit cetățenii, fiind nevoiți să-și revendice drepturile în stradă.

„Manifestația de pe 6 septembrie, din Piața Marii Adunări Naționale din capitală, este un exercițiu democratic în acest sens. Între altele fie spus, este important ca ideile unei platforme sociale să nu fie folosite și deturnate în alte scopuri decît cele declarate”, se mai arată în declarație.

Nicolae Timofti a recunoscut să este la curent cu toate problemele majore ale statului, inclusiv cu cele din domeniile apărării, securității și financiar-bancar. Mai mult, șeful statului se arată convins că guvernatorul BNM trebuia demis, însă spune că nu are suficiente pîrghii pentru a întreprinde anumiți pași în această direcție. Potrivit demnitarului, într-un stat de drept, președintele nu poate intenta dosare penale și nu poate condamna infractori.

„Sînt mirat că domnul guvernator mai este în funcție, ca și întreaga administrație a BNM, dar amintesc că demiterea lui nu este prerogativa președintelui. Am sesizat instituțiile statului și cu privire la alte decizii îndoielnice care s-au luat în ultimii ani, cum ar fi cea de concesiune, care ridică mari probleme de securitate națională, a Aeroportului Internațional Chișinău către o firmă privată condusă de persoane dubioase. Am dispus acum să fie puse la dispoziția opiniei publice scrisorile pe care le-am expediat instituțiilor statului și în care sunt atestate îngrijorările la care mă refer”, mai susține Timofti.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?