Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Gaiciuc: Militarii moldoveni fac față la limită cerințelor care li se impun

3 sep. 2015,, 16:41   Societate
4204 1

Foto : tribuna.md

Fostul ministru al Apărării în perioada anilor 2001-2004, Victor Gaiciuc, consideră că Republica Moldova nu poate pretinde la o armată modernă atît timp cît finanțarea sectorului apărării este insuficientă. Potrivit generalului, în ciuda problemelor cu care se confruntă, miliarii moldoveni sînt totuși apreciați în plan internațional pentru calitățile lor profesionale. Declarațiile au fost făcute pentru NOI.md.

„Permanent spunem că ne orientăm spre statele europene, moderne. Toate statele, începînd cu cele baltice – Letonia, Lituania, Estonia – pot fi comparate cu Republica Moldova și după populație, doar că în aceste state, bugetul alocat Armatei constituie de la 1% din PIB și mai mult, pe cînd la noi această alocație este de 0,3 la sută. În primul rînd este vorba de dotarea, modernizarea și înzestrarea Armatei. E nevoie de o redistribuire a bugetului țării în așa mod, încît treptat să mărim cota de finanțare a forțelor armate. Tehnica militară pe care o avem în prezent este veche, din perioada sovietică”, a explicat Gaiciuc.

Fostul ministru al Apărării se arată convins că Republica Moldova nu are nevoie de o armată numeroasă, ci de una mică, dar bine dotată. Potrivit lui Gaiciuc, reforma inițiată încă în 2002 privind profesionalizarea Armatei Naționale a început să capete contur, chiar dacă acest proces urma să se finalizeze în 2014. Generalul mai consideră că statul ar trebui să facă mai multe pentru militari.

„Armata se bucură de o încredere mare din partea populației, comparativ cu alte instituții de stat. Asta vorbește despre faptul că anume militarii sînt oamenii cei mai devotați țării. Eu cred că ei fac față la limită cerințelor care li se impun. Militarii noștri sînt bine pregătiți. Aprecierile experților internaționali sînt foarte bune la capitolul calități profesionale, atitudine, disciplină. Noi cerem de la militari ca ei să fie gata să apere țara în orice moment, dar ar trebui și noi, statul, să compensăm acele greutăți pe care le suportă militarii”, a punctat Victor Gaiciuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?