X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Ucraina îşi celebrează independenţa. Cum va fi marcat evenimentul de autorităţile de la Kiev

24 aug. 2015,, 10:15   Externe
2783 2

Foto: moldova.org

Ucraina sărbătoreşte astăzi 24 de ani de la declararea independenței. În capitala țării va avea loc o paradă impresionantă, la care vor participa peste două mii de militari.

Autorităţile de la Kiev își doresc să demonstreze că țara lor nu poate fi umilită, chiar dacă, de peste doi ani, teritoriul ucrainean este măcinat de violențe.

Autoritățile ucrainene au anunțat că anul acesta nu vor fi scoase pe străzi tancuri și alte vehicule militare. În schimb, din cauza temerilor că rebelii ar putea intensifica luptele în această zi, mii de polițiști și reprezentanţi ai trupelor speciale au fost mobilizaţi pentru a spori securitatea în cadrul evenimentului.

"Nu sîntem siguri că vom fi protejați de o escaladare de amploare a luptelor în estul Ucrainei. Și probabilitatea violențelor crește mai ales de Ziua Independenței", a spus preşedintele Ucrainean, Petro Poroşenko.

În ajun, liderul de la Kiev le-a cerut forțelor politice din țară să susțină planurile sale de modificare a Constituției. Acestea prevăd acordarea unui statut special regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

"Din nou, fac apel la unitate. Acesta este apelul meu direct către forțele politice, în primă instanță către cele din coaliția parlamentară: să fim împreună de dragul Ucrainei", a îndemnat Poroşenko.

Liderii mai multor ţări au adresat mesaje de felicitare ucrainenilor și au promis că le vor acorda tot sprijinul, iar suveranul pontif continuă să se roage pentru instaurarea păcii.

"Fac din nou apel ca angajamentele asumate pentru instaurarea păcii să fie respectate", a spus Papa Francisc.

În data de 24 august 1991, Ucraina a ieşit din componenţa URSS şi s-a declarat stat independent şi democratic. Au urmat primele alegeri libere, în data de 1 decembrie 1991, în urma cărora Leonid Kravciuk a fost ales președinte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?