Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Ștanski: Noua problemă în relațiile Tiraspol-Chișinău-Kiev

17 aug. 2015,, 09:00   Politică
8249 10
Штански: Новая проблема в отношениях Тирасполь-Кишинев-Киев
Foto: eurasianews.md
După întrevederea reprezentanților pentru probleme politice ai Moldovei și Transnistriei șeful Ministerului Afacerilor Externe al RMN, Nina Ștanski, a identificat o problemă nouă în relațiile între cele trei părți – Chișinău, Tiraspol și Kiev. Acest fapt l-a postat ea pe pagina sa din rețelele de socializare, relatează NOI.md.

În opinia ei, în 2012, după o pauză îndelungată în procesul de reglementare, părțile au reușit în cadrul „tacticii pașilor mic” să elaboreze, coordoneze, semneze și pună în funcționare mecanismul de reluare a transportului feroviar de mărfuri. Pînă atunci calea ferată pe segmentul transnistrean a fost blocată timp de șase ani.

„Termenul de valabilitate al Acordului (și anume al Protocolului „Cu privire la principiile de reluarea completă a serviciilor de transport feroviar de mărfuri pe teritoriul Transnistriei”, semnat de Președintele RMN și Prim-ministrul RM) a fost prelungit deja de trei ori. Acest progres (iar acesta este cu adevărat un progres) este, probabil, exemplul cel mai elocvent de conlucrare în cadrul procesului de negocieri”, a menționat diplomata.

Transnistria însă consideră că Moldova și Ucraina au întreprins măsurile ce duc la compromiterea acestui mecanism, susținînd negocieri separate, în care nu a fost antrenată partea transnistreană. Astfel, ea consideră că noile înțelegeri ale Moldovei și Ucrainei încalcă schema tehnologică de transportare a mărfurilor pe calea ferată pe segmentul „Slobodca-Slobodca-export-Rîbnița”, coordonată în 2012 de Transnistria și Moldova.

„Potrivit estimărilor noastre, deja se încalcă trei prevederi ale Acordului. Potrivit estimărilor întreprinderilor de la Rîbnița, pînă la finele anului pierderile ar putea atinge valoarea de două milioane de dolari. Deja au fost suportate pierderi în valoare de circa o jumătate de milion. Situația este alarmantă. Vom continua discutarea ei joia următoare la Chișinău”, a comunicat Nina Ștanski.

Se preconizează că la această întrevedere vor participa și reprezentanții căii ferate din Moldova și Transnistria, ai organelor vamale și întreprinderilor. Partea moldovenească susține că modificările adoptate în comun cu Ucraina nu vor genera nici un risc pentru Transnistria, însă partea transnistreană insistă asupra examinării comune a situației.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?