Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Analist: Guvernatorul BNM trebuie să fie tras la răspundere penală pentru criza bancară

13 aug. 2015,, 10:30   Economie
3185 8
Foto: noi.md
Pentru criza bancară, provocată de furtul miliardelor din rezervele valutare ale Moldovei, trebuie să poarte răspundere şeful Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu.

Economistul Gheorghe Costandachi a scris pe pagina sa de pe Facebook: „Drăguţanu trebuie să răspundă penal, deoarece a admis jefuirea sistemului bancar. El se face vinovat de sărăcirea populaţiei şi de creşterea preţurilor. Şeful BNM-ului este un complice corupt şi docil la crimele economice”.

La 16 octombrie, „Banca de Economii”, „Banca Socială” şi „Unibank”, controlate de Ilan Şor, suspect în cazul jafului de miliarde, vor rămîne fără licenţă. Pînă la retragerea licenţei trebuie finisate toate procedurile de lichidare a acestor bănci, care va costa 15 miliarde de lei.

Procedura de faliment a fost iniţiată după ce, prin intermediul băncilor menţionate, au fost sustrase miliarde de lei din rezervele valutare ale Moldovei, bani pe care Şor i-a folosit pentru afacerile sale. Se ştie că în această fraudă sunt implicaţi ex-premierul Vlad Filat şi oligarhul Vladimir Plahotniuc. Ulterior, administraţia Băncii Naţionale a fost acuzată de lipsă de acţiune şi de neglijenţă. Potrivit experţilor, BNM nu avea cum să nu fie la curent cu transferurile dubioase de bani din sistemul bancar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?