Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4021

BNM va anunţa astăzi concursul de selectare a consorţiului

10 aug. 2015,, 12:00   Economie
2330 0
Foto: noi.md
Banca Naţională, pînă la sfîrşitul zilei, urmează să anunţe concursul de selectare a consorţiului, care se va ocupa de identificarea mijloacelor furate din RM. Despre aceasta a anunţat luni, după şedinţa operativă a Guvernului, premierul Valeriu Streleţ.

Potrivit agenţiei "Infotag", prim-ministrul a confirmat că una din companii va fi de investigaţii, a doua - juridică, care se va ocupa de procedura de returnare a mijloacelor.

"Misiunea lor este de a readuce banii în ţară. Procedura de selectare a companiilor trebuie să dureze pînă la 30 de zile", a spus Streleţ.

În opinia sa, în procedura de transferare a conturilor băncilor-problemă la altele, „nu trebuie să fie panică şi grabă”.

"Totul trebuie să se desfăşoare în regim obişnuit. În primul rînd se transferă conturile instituţiilor de stat. Toate băncile dispun de lichidităţi suficiente, asigurată de BNM. Apoi conturile operative şi curente ale instituţiilor de stat vor fi transferate în alte bănci comerciale", a explicat Premierul.

Potrivit spuselor sale, licenţele de drept de activitate ale celor trei bănci problemă vor fi retrase pînă pe 16 octombrie şi această măsură va deveni ultimul punct în planul de acţiuni de lichidare a instituţiilor financiare, elaborat de BNM şi aprobat de Comitetul pentru Stabilitate Financiară.

Vorbind despre vizita în Moldova a experţilor Misiunii FMI, Streleţ a menţionat că data discutată este de 22 septembrie.

"Până în acea zi urmează de a face un schimb de opinii, consultaţii pe cel mai vast spectru de subiecte cu FMI. Noi trebuie să demonstrăm că sîntem bine pregătiţi pentru a interacţiona cu donatorul", a spus el.

"Infotag" precizează: Bugetul de stat pentru 2015 prevede obţinerea finanţării directe de la FMI în sumă de $45 mil. şi de la UE - 40,7 mil. euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?