X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cinci companii petroliere au redus prețurile la unele tipuri de carburanți

6 aug. 2015,, 10:30   Economie
2638 0
Пять нефтяных компаний снизили цены на топливо
Foto: esp.md
Cinci companii petroliere, patru dintre care sînt importatoare de carburanţi, au notificat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre diminuarea, începînd cu 4 august, a preţurilor de comercializare cu amănuntul a motorinei și gazului lichefiat în medie cu 23 bani/litrul și, respectiv, cu 10 bani/litrul, faţă de preţul mediu aplicat în luna iulie 2015, cînd a avut loc ultima modificare a acestor preţuri în anul curent. Totodată, una dintre cele cinci companii a anunțat despre reducerea preţului de comercializare cu amănuntul a benzinei cu 10 bani/litrul, informează NOI.md.

Potrivit unui comunicat emis de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), astfel, preţul mediu al motorinei comercializat de cele patru companii a scăzut de la 16,3 lei per litru la 16,07 lei, iar prețul mediu al gazului lichefiat – de la 9,47 lei per litru la 9,37 lei per litru. Preţul mediu al benzinei comercializat de compania care a anunțat ieftinirea acesteia s-a redus de la 18,27 lei per litru la 18,17 lei per litru.

Potrivit calculelor prezentate de cele cinci companii, reducerea preţurilor de comercializarea cu amănuntul a motorinei și gazului lichefiat este cauzată de diminuarea prețurilor de achiziţie a acestor tipuri de carburanți.

Potrivit legislației în vigoare, preţurile cu amănuntul la benzină, motorină și gazul lichefiat sînt stabilite de agenţii economici care activează pe această piaţă în conformitate cu Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, aprobată de ANRE. Aceste preţuri se stabilesc ținînd cont de preţurile de vînzare cu ridicata şi de cheltuielile aferente activităţii de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, aplicîndu-se o rată de rentabilitate de pînă la 10 la sută, prevăzută de metodologia menționată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?