Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Apărătorii drepturilor consideră că justiţia din Moldova este ineficientă

4 aug. 2015,, 15:55   Societate
2337 0
Правозащитники: правосудие в Молдове не эффективно
Foto: infotag.md
Preşedintele Asociaţiei pentru Prevenirea şi Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Andrei Donică, consideră că justiţia din Moldova este ineficientă, precum şi că nu se respectă buchea legii.

El a spus marţi, într-o conferinţă de presă la agenţia "Infotag", că acest fapt este confirmat de litigiul dintre fabrica de cărămidă SA "Anchir" din satul Chirca, raionul Anenii Noi, şi S.R.L. "Ialoveni-Gaz".

"Acest agent economic are datorii de milioane de lei faţă de Inspectoratul Fiscal, Casa Naţională de Asigurări Sociale, "Ialoveni-Gaz", angajaţi, dar şi un credit de 35 de milioane de lei de la Banca de Economii a Moldovei. În total, datoriile S.A. "Anchir" sînt de peste 84 de milioane de lei", a spus Donică.

Potrivit lui, "Ialoveni-Gaz" şi Inspectoratul Fiscal din Anenii Noi au acţionat în judecată întreprinderea pentru a-şi recupera datoriile, iar S.A. "Anchir", în persoana acţionarului Nicolae Îndoitu, îi învinuieşte de atac raider.

"Despre ce fel de atac raider putem vorbi cînd întreprinderea are datorii de milioane faţă de cei care i-au prestat servicii şi nu şi-a onorat obligaţiunile faţă de stat?", a întrebat activistul.

Andrei Donică a menţionat că, la 8 iulie 2015, instanţa de insolvabilitate a Curţii de Apel a decis că S.A. "Anchir" intră în proces de insolvabilitate cu aplicarea procedurii de faliment.

"Încheierea respectivă este fără drept de recurs. Dar aici se încep minunile pe care nu le înţeleg. Cu toate că această încheiere este fără drept de recurs, agentul economic S.A. "Anchir" depune o cerere de contestare la Curtea Supremă de Justiţie. Judecătorul Valeriu Doagă, la 22 iulie curent, primeşte această cerere, cu toate că el nici nu trebuia să o examineze, deoarece încheierea este fără drept de recurs la CSJ. Mai mult, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ admite cererea de recurs şi a dispus şi suspendarea deciziei Curţii de Apel pînă la judecarea în CSJ. Şi aici apare o întrebare: care este interesul CSJ de a examina o decizie care nu avea drept de recurs? Oare judecătorii de la CSJ nu respectă buchea legii?", se întreabă Donică. Activistul consideră că "Anchir are protectori influenţi, care au rezolvat subiectul la CSJ, precum şi au rezolvat la BEM problema creditului de 35 de milioane de lei".

Donică a îndemnat "Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi structurile responsabile din Republica Moldova, de a se sesiza pe marginea acestui caz".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?