X 
Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Întreprinderile din Moldova vor avea acces la fondurile cu capital de risc

28 iul. 2015,, 17:30   Economie
2870 0
Предприятия Молдовы получат доступ к венчурным фондам
Foto: gagauzinfo.md
Ministerul Economiei a prezentat conceptul proiectului de lege privind capitalul de risc în cadrul unui atelier de lucru cu participarea reprezentanților ministerelor Finanțelor, Mediului, Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Tehnologiei Informației, Comisiei Naționale a Pieței Financiare, organizațiilor de dezvoltare, instituțiilor tehnico-științifice. Ședința a fost condusă de viceministrul Economiei, Tudor Copaci, informează NOI.md.

Scopul acestui document este stimularea întreprinderilor, în special a IMM-urilor inovaţionale cu potenţial de creştere prin deschiderea accesului la fondurile cu capital de risc. În acest context, capitalul de risc este văzut ca o sursă eficientă de finanțare a activității de inovare și transfer tehnologic, iar IMM-urile sînt principalii beneficiari ai acestei forme de investiții.

Potrivit viceministrului Economiei, Tudor Copaci, reglementarea eficientă a investițiilor de risc și crearea unei industrii care va asigura atragerea capitalului de risc de către IMM-uri va avea un impact benefic asupra activității de întreprinzător în Republica Moldova, dar și va susține în mod direct dezvoltarea activităților inovaționale și a serviciilor financiare.

„Astfel, IMM-urile vor beneficia de oportunitatea de a-şi finanţa proiectele inovaționale din surse financiare alternative, operatorii de pe piața de capital vor avea posibilitatea diversificării serviciilor de investiții și obținerea unei noi categorii de clientelă în cazul fondurilor cu capital de risc, iar investitorii vor beneficia de noi instrumente investiționale, care, de regulă, au un randament de profit mai înalt decît instrumentele tradiționale”, a spus Tudor Copaci.

Principalele componente ale proiectului de lege presupun reglementări cu privire la activitatea fondurilor cu capital de risc, inclusiv clasificarea acestora, introducerea instituției de „fond privat cu capital de risc”, condițiile de creare, autorizare și funcționare a acestor fonduri, de supraveghere a activității acestora, cerinţe privind portofoliul de investiţii, tehnicile de investiţii şi întreprinderile eligibile pe care le poate viza un fond cu capital de risc ș.a. De asemenea, proiectul conține reglementări privind activitatea fondurilor private cu capital de risc și acordarea facilităților fiscale, menite să impulsioneze apariția fondurilor cu capital de risc și să stimuleze investițiile de risc.

După prezentare, au urmat discuții între participanți pe marginea principiilor şi mecanismelor de creare şi funcţionare a fondurilor cu capital de risc. Concluziile urmează a fi analizate și utilizate la elaborarea proiectului final al legii.

Proiectul a fost elaborat cu suportul asistenţei tehnice oferite de PNUD și vine să execute Planul de acțiuni privind implementarea Strategiei de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii pentru anii 2015-2017, precum și prevederile Acordului de asociere RM-UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?