Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Semnal de alarma tras de cercetatori: Vine potopul!

27 iul. 2015,, 19:00   Externe
3972 0

Foto: ruvr.ru

Oamenii de stiinta americani au atras atentia ca nivelul apei din Oceanul mondial creste cu o viteza mai mare decat s-a anticipat. Specialistii in climatologie se tem ca peste 25-30 de ani, multe dintre marile metropole ale lumii au putea fi inghitite de ape. Si nu este vorba despre scenariul unui nou film hollywoodian, ci un pericol cat se poate de real.

Ultimele cercetari au ajuns la o concluzie care le-a dat fiori oamenilor de stiinta: nivelul apei din marile si oceanele lumii creste cu un ritm record. Adica mai rapid cu 25% fata de estimarile anterioare. Ceea ce inseamna cu 5 metri mai mult decat in prezent.

"Este un foarte serios semnal de alarma, pentru ca acesti 5 metri ameninta teritorii foate intinse si unde traiesc zeci de milioane de oameni", subliniaza raportul. In mare pericol este coasta de est a Statelor Unite impreuna cu New York si Florida, nordul Candei si regiunile riverane din America Latina. Austrialia risca, la randul ei, sa ajunga sub ape in zona unde este concentrata 80% din populatia tarii.

De amenintarea apelor nu scapa nici marile orase din Europa, in primul rand cele situate pe malul marilor. Potrivit ultimelor prognoze ale climatologilor, peste un sfert de veac vor exista 150 de milioane de oameni care vor fugi de friga potopului mondial.

"In ultimii ani am devenit martori ai unor modificari ale proceselor sistemului climatic pe care nu le-am intalnit in toata istoria lumii moderne. Pe langa intensitatea si viteza acestor procese care au loc pe Terra, activitatea omului a avut rolul ei in dezvoltarea vertiginoasa a efectului de sera din atmosfera", a declarat Thomas Carl, director la Departamentul national pentru studierea oceanelor si atmosferei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?