X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Expert-Grup: Jaful miliardului din sistemul bancar a fost posibil inclusiv lipsei de transparenţă bugetară

16 iul. 2015,, 18:00   Economie
3421 4

Expert-Grup: Кража миллиарда из банковской системы стала возможной в том числе и ввиду отсутствия бюджетной прозрачности
Foto: totul.md

Nivelul de transparenţă bugetară în Republica Moldova a stagnat în ultimii ani din cauza factorilor politici. Probabilitatea dispariţiei miliardului din sistemul bancar ar fi fost foarte mică dacă guvernanţii ar fi fost transparenţi în ceea ce ţine banii publici.

Sunt concluziile unui nou studiu lansat astăzi de Centrul Analitic Expert-Grup. Potrivit experţilor, indicele transparenţei bugetare în Moldova în 2015 a înregistrat un scor de 59 din 100, nivel neschimbat faţă de cel din 2012.

Stagnarea este pusă pe seama politicienilor de la guvernare care nu au dat dovadă de un angajament ferm în promovarea măsurilor de transparenţă bugetară. Spre exemplu, întârzierea cu doi ani a aprobării Legii finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale a împiedicat o evaluare pozitivă a acestui indice.

Expert-Grup recomandă formularea unei politici exprese privind măsurile de sporire a transparenţei bugetare la nivel de Guvern, Curte de Conturi, dar, în special, la nivel de Parlament, unde procesul de transparenţă bugetară decurge mai anevoios.

Pentru a identifica riscurile bugetare şi a anticipa şocurile pentru finanţele publice, se recomandă elaborarea bugetului în baza analizei a mai multor scenarii macroeconomice. În ceea ce priveşte sporirea nivelului de implementare a recomandărilor Curţii de Conturi, Expert-Grup propune ca Executivul să publice un raport anual în care să descrie măsurile luate pentru implementarea acestora.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?