Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Belarusul va participa la dezvoltarea infrastructurii transportului feroviar al Moldovei

16 iul. 2015,, 11:45   Economie
2704 0
Беларусь будет участвовать в развитии инфраструктуры ж/д транспорта Молдовы
Foto: vk.com
Belarusul a obținut de la Moldova o propunere de a participa la realizarea proiectului de dezvoltare a infrastructurii transportului feroviar al republicii și de construcție a drumului de ocolire în jurul Chișinăului. Potrivit unui comunicat al mass-mediei belaruse, anunțul a fost făcut de către vicepremierul Republicii Belarus Mihail Rusîi la finalul lucrărilor Comisiei Interguvernamentale moldo-belaruse privind cooperarea comercial-economică, al cărei președinte este, relatează NOI.md.

Oficialul a mai menționat că Minskul și Chișinăul au convenit anterior asupra asamblării mixte de troleibuze, iar acum părțile au discutat o strategie nouă, în special, propunerea Moldovei pentru Belarus de a organiza la Chișinău o unitate mixtă de producere a autobuzelor cu podea joasă care circulă pe gaz.

Referindu-se la alte proiecte preconizate pentru viitorul apropiat, vicepremierul belarus a mai menționat că s-au mai dezbătut chestiuni ce țin de producția vinurilor brute de calitate înaltă. „În momentul de față noi muncim serios asupra vinurilor seci și altor vinuri, iar acum se discută posibilitatea îmbutelierii vinurilor spumante de elită și producerii acestui produs la noi”, a specificat el. Mihail Rusîi a menționat că se preconizează, de asemenea, continuarea cooperării în producția de confitură și gemuri, în baza fabricilor de zahăr belaruse. El a reamintit că în anul 2014, la Chișinău a fost deschis un centru comercial nou pentru comercializarea plăcilor ceramice și articolelor sanitare de ceramică ale întreprinderii belaruse „Keramin”. Potrivit lui Mihail Rusîi, astăzi nu e suficient să vinzi plăci ceramice, trebuie să mai livrezi mobilier pentru băi, grupuri sanitare etc.

În afară de aceasta, Belarusul va livra în Moldova la comandă forme noi de îngrășăminte minerale. „Timp de o lună va fi finalizată certificarea noilor forme de îngrășăminte compuse și vom livra toate aceste forme în valoare destul de mare”, a spus vicepremierul Republicii Belarus.

Totodată, ambasadorul Republicii Belarus în Moldova, Serghei Ciciuk, a menționat că au fost pregătite documentele de cooperare între Ministerul Industriei al Republicii Belarus și Ministerul Economiei al Moldovei, precum și Primăria municipiului Chișinău pentru organizarea unei unități de asamblare a autobuzelor MAZ în capitala Moldovei.

S-a mai atins acordul privind livrarea la Chișinău a 20 de seturi suplimentare de asamblare a troleibuzelor „Belkommunmaș” în anul 2015. A fost pregătit pentru semnare contractul între ÎM „Belux” și ÎM „Casa de Comerț „Keramin-Chișinău” privind livrarea în Moldova a mobilierului pentru băi. Serghei Ciciuk a menționat că Moldova și Belarusul optează pentru aprofundarea cooperării în producție, participarea comună la proiectele de modernizare a transporturilor și infrastructurii rutiere, de construcție în Moldova a fermelor de lapte, livrările reciproce de produse de tip nou.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?