X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Troenco: Reducerea ulterioară a efectivului armatei este o crimă împotriva poporului

10 iul. 2015,, 17:20   Societate
3594 4

Троенко: Дальнейшее сокращение армии - это преступление против народа
Foto: moldova24.info

Solicitat de NOI.md, ex-ministrul Apărării al Moldovei, generalul Valeriu Trioenco a comentat informația privind micșorarea preconizată a efectivului Armatei Naționale.

„Reducerea efectivului armatei? Sincer, sper să fie doar zvonuri, s-a arătat surprins Valeriu Troenco. În momentul de față armata noastră dispune de un număr optim de personal. Reducerea ulterioară a efectivului va duce la o disfuncție și va fi pur și simplu periculoasă. Dacă se va decide reducerea efectivului armatei, înseamnă că nu mai există necesitate în ea”.

Ex-ministrul Apărării consideră actualul efectiv al Armatei Naționale a Republicii Moldova (AN a RM) minimal acceptabil pentru menținerea capacității de executare a sarcinilor puse în fața ei. Generalul s-a arătat convins că țara noastră are nevoie anume de așa armată mică, însă ea trebuie dotată corespunzător și completată cu specialiști profesioniști. De asemenea, este necesar să se implementeze pretutindeni tehnologii avansate și ca armata să fie asigurată cu armament modern.

„Potrivit datelor mele, conducerea țării cunoaște foarte bine situația în armată, spune Troenco. Practica mondială denotă că cheltuielile de apărare trebuie să constituie cel puțin 2 la sută din PIB. În situația complicată în care se află economia țării noastre, această cifră este prea mare, probabil. Dar aș considera 1 la sută din PIB drept o cifră optimă, explicabilă pentru autorități și populație și, principalul, suficientă pentru asigurarea executării de către armată a obligațiunilor ei. Însă întreținerea armatei, incapabile să execute obiectivele trasate, nu are nici un sens. Micșorarea efectivului cu scopul de a economisi în locul sporirii cheltuielilor de apărare este o crimă împotriva poporului. Altfel eu nu pot aprecia acest lucru”, a punctat generalul Troenco.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?