X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Ministrul Agriculturii: Moldova este recunoscătoare Statelor Unite pentru realizarea programului „Compact”

8 iul. 2015,, 15:30   Economie
2084 1
Сула: Молдова благодарна США за реализацию программы "Компакт"
Foto: provincial.md
Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula, a exprimat recunoştinţă Statelor Unite ale Americii pentru realizarea programului "Compact", care a permis reabilitarea a cîteva sisteme de irigare şi construcţia drumului "Sărăteni-Soroca".

Potrivit agenţiei "Infotag", declarația respectivă a fost făcută în cadrul conferinţei "Agricultura de valoare înaltă în Republica Moldova: oportunităţi investiţionale şi de export", organizată de Corporaţia Provocările Mileniului (SUA) şi Fondul Provocările Mileniului (FPM) Moldova.

"Agricultura rămîne una dintre ramurile prioritare ale economiei naţionale, unde practic 30% din populaţie este încadrată, iar ponderea în export este de 47% şi ponderea în PIB este de peste 12%. Noi continuăm să elaborăm şi să implementăm politici pentru dezvoltarea agriculturii, orientate în special spre produsele cu valoare adăugată înaltă. Avem un potenţial enorm, care urmează a fi valorificat, în special în creşterea legumelor şi fructelor, în sectorul zootehnic etc. Sîntem orientaţi spre 3 piloni – modernizarea sectorului, ridicarea competitivităţii, substituirea importurilor, deoarece astăzi continuăm să importăm produse pe care le putem creşte aici, acasă", a menţionat ministrul.

Moldova are peste 2,5 mil. ha de teren agricol, mai mult decît unele state mari din UE.

"Investiţiile sînt necesare pentru ca Moldova să majoreze competitivitatea produselor agricole, să aibă mai multe produse cu valoare adăugată ridicată şi să reducă importul acestora. De multe ori exportăm materie primă şi importăm produse cu valoare adăugată înaltă", a subliniat Sula.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, a subliniat importanţa reabilitării sistemelor de irigare din ţară pentru agricultură, dar şi "continuarea investiţiilor în acest domeniu pentru a le menţine pe cele reabilitate şi pentru a reabilita şi altele".

Secretarul de stat al Ministerului Economiei, Lilia Palii, a spus că programul Compact a creat oportunităţi pentru modernizarea infrastructurii în agricultură.

"Oportunităţile de a face investiţii în sectorul agricol sînt în creştere. Guvernul îşi propune creşterea competitivităţii produselor moldoveneşti la nivelul standardelor UE. Avem peste 180 de companii americane care au investit în Moldova", a menţionat Palii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?