X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Opinie privind o nouă prăbușire a leului

24 iun. 2015,, 08:45   Economie
5167 4

Реплика по поводу очередного краха лея
Foto: newsmaker.md

Nu doresc și nici nu voi descoperi America, dar sînt nevoit să vă amintesc: într-o economie reală banii, la fel ca marfa, își au prețul lor – cursul. Cursul valutar depinde de elementele tradiționale de formare a prețurilor – cerere și ofertă, care, la rîndul lor, depind de mai mulți factori. Din cauza multitudinii de factori care influențează cursul valutelor, costul real al valutei (cîte mărfuri și servicii pot fi cumpărate) și cursul ei (balanța dintre cerere și ofertă la valută pe piață) pot varia considerabil. Factorii principali care influențează cursul valutar sînt balanța comercială a țării, indicatorii macroeconomici ai statului și politica Băncii Naționale. Iar principalul factor care influențează cursul valutar sînt deciziile băncii centrale a statului. Chiar dacă gestionarea cursului de obicei nu se numără printre sarcinile Băncii Naționale, orice schimbare a masei monetare aflate în circulație reprezintă un instrument de implicare folosit în permanență de Banca Națională, care duce la modificarea cursului valutar.

Evenimentele importante de ordin economic și politic pot provoca schimbarea cursului valutar. Cursul valutar poate fluctua sub influența speculațiilor valutare. În acest caz efectul este de scurtă durată și se nivelează rapid, necesitînd un volum enorm de operațiuni pentru a „mișca” cursul.

Ce s-a întîmplat în Moldova, în afară de demisia premierului Chiril Gaburici? Nimic, însă leul moldovenesc a început să se deprecieze rapid. Astfel, de pe 12 iunie leul s-a depreciat cu 6,47 puncte procentuale în raport cu dolarul SUA și cu 6,69 puncte procentuale față de euro. O situație similară s-a înregistrat și pînă la desemnarea deja fostului cabinet de miniștri. Înseamnă oare acest lucru că toți acei factori clasici care influențează cursul valutei naționale la noi nu funcționează? Se pare că DA, avînd în vedere că regulatorul – Banca Națională a Moldovei – nu poate ține situația sub control! Sau pur și simplu a cedat.

Deja de cîteva zile a fost desemnat un premier interimar, însă leul se depreciază în aceleași ritmuri. Înseamnă că cursul leului nu trebuie să depindă doar de acest demnitar de nivel republican!

În acest caz, de ce persoanele responsabile din acest stat tacit așteaptă nu se știe ce? Din nou se vor justifica că nu au pîrghii? Sau poate nu au cap? Sau în dauna și din contul poporului oligarhii pentru a cîta oară fac afaceri pe seama buzunarelor oamenilor?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?