X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Opinie: Formarea unei coaliții minoritare este exclusă

19 iun. 2015,, 16:01   Politică
3931 5
Foto: arena.md
Procesul de negocieri în vederea creării unei coaliții parlamentare va demara cel mai probabil după turul II al alegerilor locale. Opinia aparține analistului politic Vasile Croitoru și a fost exprimată pentru NOI.md. Intervievatul susține că, deși în acest moment oferta PLDM și PD privind crearea unei coaliții majoritare este destinată liberalilor, din această ecuație nu trebuie excluși comuniștii.

„Este puțin probabil că pînă în ziua turului II de scrutin se va mișca ceva din loc. Deocamdată, oferta celor două partide este îndreptată către PL, dar cei din urmă așteaptă, la rîndul lor, rezultatele turului II, ca să fie gata să se lanseze în discuții. PL mizează pe victorie în capitală, asta le va permite să-și întărească poziția în cadrul tratativelor. Dacă vor pierde Primăria, atunci vor avea o poziție mai slabă”, a explicat Croitoru.

Potrivit analistului, în cazul în care liberalii nu vor da dovadă de flexibilitate în procesul de negocieri, PD și PLDM s-ar putea reorienta spre PCRM. O coaliție din aceste trei partide, spune expertul, este posibilă. „Formarea unei coaliții cu PCRM ar putea fi o variantă de rezervă. Acest partid ar putea fi mai flexibil în procesul de negocieri, din cauza rezultatelor slabe înregistrate la alegerile locale. Alegerile anticipate ar fi o problemă pentru toate cele trei formațiuni. Cert este că, odată cu crearea unei noi majorități, va avea loc și o renegociere a portofoliilor ministeriale, ceea ce înseamnă că cel puțin 4-5 ministere, în fruntea cărora pe moment se află miniștri PD și PLDM, ar trebui să fie cedate altui partid”, a remarcat Croitoru.

Indiferent de mersul tratativelor, interlocutorul se arată convins că formarea unei coaliții minoritare în formatul precedent este exclusă. În opinia lui Croitoru, nici PCRM și nici PL nu vor susține noul guvern fără certitudinea că se vor regăsi la guvernare. „Ambele partide vor dori să facă parte din arcul guvernamental și ambele au șanse”, a declarat Vasile Croitoru.

El a opinat că optim ar fi ca Parlamentul să reușească să învestească un nou Guvern pînă la finele sesiunii parlamentare actuale, adică pînă la sfîrșitul lunii iulie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?