X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Țăranu: Rezultatul înregistrat la Orhei și Bălți nu face cinste electoratului moldovenesc

15 iun. 2015,, 12:17   Politică
10597 29

Țăranu: Rezultatul înregistrat la Orhei și Bălți nu face cinste electoratului moldovenesc
Foto : noi.md

Rezultatele alegerilor desfășurate la Bălți și Orhei denotă că nivelul culturii politice a electoratului moldovenesc este unul extrem de redus. Astfel a comentat pentru NOI.md directorul Institutului de Analiză și Consultanță Politică „Politicon”, Anatol Țăranu, rezultatul înregistrat de oamenii de afaceri Ilan Șor și Renato Usatîi în cele două localități. Datele CEC arată că liderul „Partidului Nostru” a cîștigat detașat alegerile primarului cu 72, 46 la sută din sufragii, în timp ce Ilan Șor a acumulat circa 62 la sută din voturi.

„Fenomenul «Șor» la Orhei vorbește despre un nivel de cultură politică al alegătorilor pur și simplu dezastruos. Moldoveni încă nu au învățat să facă uz de procedeele democratice. Este un fenomen care trebuie examinat cu atenție de către experți. Rămîne încă să înțelegem ce s-a întîmplat la Orhei. Nu contează care au fost motivele pentru care orheienii l-au votat pe Șor, atît timp cît acesta este perceput de opinia publică drept principalul figurant în "dosarul miliardului". Asta vorbește despre faptul că moldovenii doar în cuvînt se manifestă ca niște luptători împotriva corupției. Este o reacție care nu face cinste electoratului de la noi”, a explicat Țăranu.

Potrivit lui Anatol Țăranu, rezultatul înregistrat de Renato Usatîi la Bălți a fost unul previzibil. Influența prorusă, profund înrădăcinată în cultura acestui segment de electorat, i-a garantat practic succesul omului de afaceri în aceste alegeri, susține analistul politic.

În ceea ce privește rezultatele înregistrate de concurenții electorali la Chișinău, expertul susține că prognozele referitoare la favoriții cursei, care se vor confrunta în turul II, s-au adeverit. Cu toate acestea, în opinia lui Țăranu, procentajul acumulat de Dorin Chirtoacă este ușor surprinzător și vorbește despre o mobilizare pronunțată a electoratului proeuropean.

„Dacă PL va da un semnal clar că este dispus să participe la formarea unei coaliții proeuropene, victoria în turul II a lui Dorin Chirtoacă este asigurată. Dacă vor apărea dubii în privința aderenței PL, acest lucru ar putea să inducă un sentiment de demobilizare pentru segmentul proeuropean din Chișinău. Dacă PL își dorește să-și păstreze poziția în Chișinău, va trebui meargă la acest pas. Și PD, și PLDM nu au o altă ieșire decît să-și exprime susținerea pentru Chirtoacă. Aportul lor va aduce un plus de valoare acestui candidat”, a precizat Țăranu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?