Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

CO va verifica CV-ul şi proiectul de intenţie al noului preşedinte al TRM

6 iun. 2015,, 14:00   Societate
3191 0
НС проверит резюме и проект намерений избранного председателя Компании «Телерадио-Молдова»
Foto: trm.md
CV-ul şi proiectul de intenţie ale noului preşedinte al IPNA Compania „Teleradio-Moldova” (TRM), Olga Bordeianu, vor fi verificate de membrii Consiliului de Observatori (CO) al TRM. Decizia a fost luată astăzi, 5 iunie, după ce unul din membrii CO, Petru Grozavu, a cerut contestarea deciziei de ieri, 4 iunie, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Radio Moldova Actualităţi a realizat un reportaj mai amplu la această temă. Potrivit sursei citate, decizia de astăzi a CO vine ca urmare a apariției unor informații precum că, Olga Bordeianu ar fi introdus informații false în CV-ul ei, dar și pentru suspiciuni de plagiat. Bloggerul Vitalie Cojocari scrie că noul președinte al TRM, Olga Bordeianu ar fi mințit în CV-ul personal. Cojocari a trimis o scrisoare în adresa New York Film Academy pentru a confirma dacă Bordeianu ar fi absolvit instituția dată, iar răspunsul a fost unul negativ, menționează el.

„Este vorba despre o curiozitate a mea, una jurnalistică, de a verifica realitatea celor prezentate în CV. Am făcut un demers extrem de simplu, putea să îl facă oricine, chiar și membrii CO. Un simplu mail, la Academia de Film, la New York. Mi s-a răspuns destul de repede. Evident, mi-au cerut detalii suplimentare, date de naștere, numele complet, anul în care a absolvit sau a făcut studii, le-am dat toate aceste detalii. Într-un final mi-au răspuns că nu au nicio informație despre această persoană, cetățean al Republicii Moldova, că nu există în baza lor de date. Și de aceea am solicitat, public, pe blogul meu, să ne comunice, să ne arate, să demonstreze cumva că a fost acolo la New York și că a făcut un studiu, cel puțin, dacă a trecut pe acolo”, a declarat, pentru Radio Moldova Actualități, Vitalie Cojocari.

Pentru candidatura Olgăi Bordeianu, au votat cinci membri ai CO. Astăzi, Petru Grozavu a lansat propunerea ca informațiile cu referire la Olga Bordeianu să fie verificate, inițiativă votată în unanimitate de către toți membrii CO.

„Am primit mai multe mesaje, în cazul Olgăi Bordeianu au fost constatate momente de plagiat în proiectul de intenție, cel puțin, din informațiile preliminare pe care le am. Una din aceste surse de plagiat este Violeta Tipa. Și al doilea moment care ridică serioase semne de întrebare – dacă diploma de studii care a fost indicată în SUA până la urmă nu s-au confirmat. Un atare student nu a existat niciodată în cadrul acestei instituții”, a declarat Petru Grozavu, citat de Radio Moldova Actualități.

Sursa menționată notează că unul dintre pretendenții la funcția de director al Radio Moldova, Nicu Scorpan, și-a retras candidatura în cadrul ședinței de astăzi, 5 iunie. El și-a motivat decizia prin faptul că nu dorește să fie jurizat de un Consiliu care și-a dat votul pentru Olga Bordeianu.

„Consider drept imoral să nu accept modalitatea de a fi tratat profesionist la CO. Prin aceste manifestări și atitudini civice față de cele întâmplate la radiodifuziunea și televiziunea națională. Informez că în condițiile unei discriminări umane și a unei umilințe specializate, profesionale, nu doresc să particip la asemenea competiții”, a afirmat Nicu Scorpan.

Organizaţiile neguvernamentale de media au urmărit atent modul în care Consiliul de Observatori al IPNA Compania „Teleradio-Moldova” a desfășurat concursul pentru desemnarea președintelui radiodifuzorului public național. Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Centrul „Acces-Info”, Asociaţia Presei Electronice APEL, Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova și Comitetul pentru Libertatea Presei au semnat o declarație, prin intermediul căreia vin cu mai multe solicitări către CO.

Președintele Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, a declarat, pentru Radio Moldova Actualități că, membrii CO care au votat candidatura Olgăi Bordeianu ar trebui să-și dea demisia.

„În opinia mea, membrii CO care au votat pentru Olga Bordeianu, fără să ia în calcul elementarele necesități ale TRM și, în primul rând, faptul că această Companie (TRM) are nevoie de un manager și nu de o persoană dirijată din afară. Eu presupun că a fost un vot politic și atunci, în opinia mea, acei membri ai CO care au votat ar fi trebuit să își prezinte demisia de onoare”, a spus Petru Macovei, pentru Radio Moldova Actualități.

Totodată, Petru Macovei susține că proiectul de intenție al Olgăi Bordeianu a fost unul slab.

„Pentru mine, această alegere făcută de către CO a fost surprinzătoare, pentru faptul că proiectul de intenție al Olgăi Bordeianu a fost probabil unul din cele mai slabe din cele câte au fost afișate pe trm.md. În rândul doi, am fost surprins de situația în care nu are practic experiență de lucru la o televiziune din Republica Moldova, care să fi emis în limba română sau preponderent în limba română. A lucrat cam toată activitatea ei profesională la televiziuni rusești sau retransmise din Federația Rusă, mi se pare cam straniu să fie aleasă pentru funcția de președintă a unei Companii de televiziune și radio națională”, a declarat Petru Macovei, pentru Radio Moldova Actualități.

„Sunt foarte multe emisiuni pentru minoritățile și naționale și demografice, precum pentru găgăuzi, pentru ruși, țigani”, despre acest lucru vorbea ieri, 4 mai, Olga Bordeianu, în cadrul ședinței CO, notează Radio Moldova Actualități.

Baronul romilor, Artur Cerari, îi sugerează președintelui ales al TRM să utilizeze corect termenii referitor la etnii. „Nu este o problemă foarte mare, dar, totuși, noi socotim de cuviință că e mai normal și mai corect dacă ne numiți romi. Acest președinte de mass-media, el trebuie să cunoască că, deja, pe noi ne numesc romi. Afectează. Totuși este mai corect dacă ne numesc romi”, a spus Artur Cerari.

Contactată de Radio Moldova Actualități, președintele CO, Ludmila Vasilache, a declarat că fiecare persoană are prezumția nevinovăției, confirmând că se vor verifica informațiile. „Trebuie să spunem că atunci când prezintă dosarele, fiecare participant aduce și o declarație pe propria răspundere, semnată că toate datele care sunt în acest dosar sunt veridice. Noi nu putem altfel să verificăm, că nu avem asemenea mecanisme. Am luat astăzi o hotărâre că, dacă se demonstrează că datele Olgăi Bordeianu sunt eronate, atunci vom organiza un alt concurs. Până atunci, există prezumția de nevinovăție și vedem ce facem mai departe”, a spus Ludmila Vasilache, pentru Radio Moldova Actualități.

Contactată telefonic de Radio Moldova Actualități, Olga Bordeianu nu a fost de găsit. Ea avea telefonul deconectat.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?