Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

În pofida embargoului, Moldova a vîndut merele la prețuri înalte

5 iun. 2015,, 12:00   Economie
5493 7
Несмотря на эмбарго, Молдова распродала яблоки по высоким ценам
Foto: focus.tv
În pofida embargoului rusesc, pomicultorii din Republica Moldova au încheiat sezonul de comercializare a merelor cu prețuri înalte, relatează NOI.md. Informația a fost comunicată de experții proiectului „APK-Inform: ovoșci & fruktî”, care au menționat că rezervele de mere în gospodăriile moldovenești au fost practic epuizate.

Se subliniază că, pe moment, fermierii sînt dispuși să vîndă ultimele loturi de mere la prețul de 12-14 lei/kg (0,44-0,51 euro/kg), în funcție de soi. Acest preț este în medie de trei ori mai mare decît la sfîrșitul lunii mai 2014, cînd 1 kg de mere era vîndut cu 3-5 lei/kg (0,16-0,27 euro/kg).

Participanții de pe piață explică prețurile mari de la sfîrșitul acestui sezon prin deficitul de ofertă. Din cauza interdicției la importul de fructe pe piața rusă, care anterior era principala piața externă de desfacere a merelor moldovenești, majoritatea fermierilor din Moldova au preferat să-și vîndă marfa direct din livezi, în loc să o depoziteze. Astfel, rezervele de mere în gospodăriile moldovenești au fost epuizate cu o lună mai devreme ca de obicei.

De menționat că, din 21 iulie 2014, „Rosselhoznadzor” a impus restricții temporare la importul de fructe în Rusia, inclusiv mere din Moldova. Partea rusă și-a motivat decizia prin nenumărate încălcări ale cerințelor internaționale și rusești la livrările de producție vegetală moldovenească în Rusia. Pînă atunci, Rusia era principalul importator de mere din Moldova. Potrivit datelor statistice oficiale, anual, în Rusia erau livrate circa 80% din merele exportate de Moldova.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?