X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Opinie: Venirea în Moldova a experţilor din Rusia este un eveniment aşteptat

4 iun. 2015,, 10:45   Economie
2694 5
Эксперт: Молдове нужно привыкать строить отношения с ЕАЭС
Foto: noi.md
Sosirea în Moldova a reprezentanţilor serviciilor Rosselhoznadzor şi Rospotrebnadzor sînt evenimente foarte aşteptate de partea moldovenească, consideră vicedirectorul Institutului de Cercetări Strategice, Elena Gorelova, informează Infotag.

Experta a amintit că Moldova trebuie cît mai rapid să recupereze poziţiile de export pierdute: noua recoltă se maturează și ea trebuie nu doar adunată şi procesată, dar şi exportată, pentru a nu suporta pierderi ca şi anul trecut.

"Nu este nimic straniu în faptul că Găgăuzia are mai mult succes în acest sens. Autonomia a fost şi este pentru dezvoltarea unor relaţii avantajoase atît cu Vestul, cît şi cu Estul, şi reacţionează dureros la răcirea relaţiilor Moldovei cu Rusia, încercînd să rezolve independent problemele producătorilor lor, legate de exportul pe piaţa rusească", a spus expertul.

În opinia sa, conducerea Moldovei trebuie să se obişnuiască cu ideea că în Orient "a fost creat şi se extinde Uniunea Economică Euroasiatică (UEEA), care, după forma de organizare, este similară Uniunii Europene".

"În ambele uniuni multe competenţe în domeniul comerţului extern şi alte sectoare sînt transmise la nivel supranaţional. De aceea, pe viitor problemele de ordin economic, în primul rînd, de comerţ extern, Moldova va fi nevoită să le rezolve nu doar cu organele de control din Rusia, dar şi cu Comisia Economică Euroasiatică (într-un mod similar Moldova decide multe aspecte nu cu guvernele statelor UE, ci cu Comisia Europeană), a spus Gorelova, considerînd că statele membre ale UEEA nu îndeamnă pe nimeni să adere la această organizaţie.

"Ei construiesc relaţiile comercial-economice cu toate statele terţe, inclusiv cu Moldova, ghidîndu-se tot mai mult de legislaţia comună adoptată, inclusiv în domeniul calităţii producţiei livrate. Şi dacă deocamdată pretenţii faţă de calitatea producţiei moldoveneşti are doar partea rusească, atunci pe viitor le pot avea (desigur, dacă problemele nu vor fi rezolvate) toate statele membre ale UEEA", a presupus economista.

Ea consideră că nu trebuie să uităm că producția moldovenească, din cauza neconcordanţei calităţii ei cu normele UE, nici acum nu este exportată pe piaţa europeană sau se exportă doar parţial.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?