X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Ciocan: Votarea multiplă o exclud definitive

2 iun. 2015,, 14:09   Politică
2472 4

Foto: gzt.md

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, exclude categoric votarea multiplă în timpul alegerilor locale din 14 iunie. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Ciocan a admis că pe liste s-ar putea să existe persoane decedate, dar spune că nu ar fi o încălcare atît timp cît nu s-ar încerca votarea în locul acestor persoane, transmite IPN.

Iurie Ciocan spune că există mai multă ordine în listele alegătorilor decît a fost anterior. Pînă în 2012, listele erau întocmite în primării şi erau deţinute pe loc. În prezent, acestea sînt păstrate pe serverele CEC.

Preşedintele CEC a precizat că votanţii din capitală vor alege primarul general al municipiului Chişinău şi consiliul municipal. Alegătorii din suburbii vor vota cu patru buletine. Ei vor alege primarul localităţii, consiliul local, primarul general şi consiliul municipal. În centrele raionale sau în raioane oamenii vor alege primarul localităţii, consiliul local şi consiliul raional. Buletinele de vot vor fi diferite după culori şi după conţinut.

La alegerile locale birouri electorale în afara ţării nu se deschid, votează doar cei care sînt în ţară şi doar în localitatea în care şi-au declarat locul de domiciliu ori reşedinţă. Întrebat dacă nu crede că sînt nedreptăţiţi cei plecaţi peste hotare, Iurie Ciocan a menţionat că acest subiect este discutabil. „ Există dreptate şi în sensul în care ei trebuie să voteze, dar totodată se pune accentul că autoadministrarea publică locală este aleasă de comunitatea care trăieşte acolo fizic”, a notat preşedintele CEC.

Referitor la faptul cînd va anunţa CEC rezultatele alegerilor din 14 iunie, Iurie Ciocan a menţionat la parlamentare s-a început difuzarea rezultatelor foarte repede şi exact aşa va fi şi la alegerile locale, pentru că a fost instalat sistemul computerizat de transmitere a datelor. „Cred către miezul nopţii deja vom arăta multe date în sediul CEC. Apropo, vom demonstra, iarăşi, şi o maximă deschidere faţă de media, avem un centru media bine pregătit la Comisia Electorală Centrală”, a spus Iurie Ciocan.

În ceea ce ţine de stabilirea prin lege a datei alegerilor, preşedintele CEC a spus că autoritatea electorală centrală va pleda în continuare pentru o claritate în acest sens, pentru că este nevoie de o previzibilitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?