X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Nantoi: Chișinăul riscă să devină ostaticul guvernării centrale

2 iun. 2015,, 12:44   Politică
2517 3

Nantoi: Chișinăul riscă să devină ostaticul guvernării centrale
Foto : tribuna.md

Coaliția de guvernare așteaptă rezultatele alegerilor locale pentru a elabora un proiect de lege menit să limiteze competențele primarilor noi aleși ai municipiilor Bălți și Chișinău. Declarația aparține candidatului Platformei Populare Europene la funcția de primar al capitalei, Oazu Nantoi, și a fost făcută astăzi, informează NOI.md.

Nantoi a făcut referire la activitatea comisiilor parlamentare ce urmează să elaboreze proiectele de legi cu privire la statutul juridic al celor două municipii. Potrivit lui Nantoi, faptul că termenul de activitate al celor două comisii a fost extins pînă pe 30 iunie, exact după turul II al alegerilor, ridică mai multe semne de întrebare.

„Din această decizie rezultă că guvernarea așteaptă rezultatele alegerilor și vrea să denatureze votul alegătorilor, prin impunerea unui cadru juridic ce ar limita competențele primarilor aleși. Această practică este absolut nedemocratică, iar municipiul Chișinău riscă să fie ostaticul atitudinii absolut nedemocratice a guvernării centrale”, a punctat Oazu Nantoi.

Reprezentanții PPEM au precizat că în cazul în care guvernarea va insista asupra adoptării celor două proiecte de legi, imediat după alegerile locale, formațiunea va contesta deciziile la Curtea Constituțională.

„Vedem că astăzi guvernarea încearcă să facă jocuri politice, inclusiv în raport cu viitoarea conducere a capitalei. Nu putem accepta situația în care regulile de activitate pentru municipiu, rolul primarului, statutul CMC vor fi decise imediat după scrutin, în funcție de rezultatele acestor alegeri. Este evident interesul celor de la guvernare în a elabora și adopta o lege confortabilă pentru rezultatul pe care îl vor obține”, a explicat, la rîndul său, deputatul neafiliat Eugen Carpov.

Acesta a mai anunțat că PPEM a pregătit un proiect de lege care prevede că modificările la statutele municipiilor Chișinău și Bălți vor intra în vigoare începînd cu anul 2019, după următoarele alegeri locale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?