Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert-Grup: Postfață la raportul Kroll

28 mai. 2015,, 17:45   Economie
3452 6
Expert-Grup: Послесловие к отчету Kroll-а
Foto: basarabia.md
Experții Centrului Analitic Independent Expert-Grup au examinat raportul Companiei Kroll și au elaborat în baza acestuia o analiză, în care au descris cinci factori principali, care au contribuit la înrăutățirea situației în sistem, precum și au oferit soluții pentru consolidarea sectorului bancar al Moldovei, relatează NOI.md.

Potrivit raportului Kroll, volumul creditelor (plus dobînzile aferente) presupuse a fi frauduloase atinge valoarea de 18 miliarde de lei, iar tranzacțiile financiare efectuate la aceste trei bănci au avut drept scop extragerea frauduloasă a banilor din băncile respective. Totodată, criza de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank nu a devenit o criză pentru întregul sistem bancar.

Analiștii de la Expert-Grup menționează că criza de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a fost determinată de cinci factori principali: (1) reacția întîrziată și inadecvată din partea Băncii Naționale a Moldovei și a altor instituții relevante; (2) schimbări neclare în structura acționarilor celor trei bănci nominalizate; (3) încălcarea principiilor fundamentale de gestiune corporativă în aceste bănci; (4) sporirea artificială a potențialului de creditare al BEM, BS și UB și (5) administrarea defectuoasă a BEM pînă la criză.

Experții accentuează că criza de la cele trei bănci nu ar fi fost posibilă dacă instituțiile responsabile pentru stabilitatea financiară din țară ar fi acționat operativ și eficient, ținînd cont de faptul că BNM, Consiliul Suprem de Securitate, Ministerul Finanțelor erau familiarizate cu operațiunile care aveau loc în aceste trei instituții.

Totodată, schimbările obscure în structura acționarilor Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank au devenit posibile deoarece legislația nu prevede restricții la achiziționarea acțiunilor băncilor comerciale din contul creditelor companiilor off-shore.

În afară de aceasta, gestiunea frauduloasă a acestor trei bănci a devenit posibilă din cauza ineficienței mijloacelor de sancționare a persoanelor cu funcții-cheie din aceste bănci. Deși încă în 2014, în Codul Penal au fost introduse unele prevederi privind gestiunea defectuoasă sau frauduloasă a băncii, și alte încălcări specifice sistemului bancar, penalitățile totuși rămîn destul de blînde în comparație cu volumul eventualelor delapidări care pot avea loc în bănci.

În baza analizei efectuate autorii ei, analiștii Centrului Expert-Grup Adrian Lupușor, Vladislav Gribincea și Alexei Buzu, au oferit un șir de recomandări, optînd pentru excluderea oricărei posibilități prin care companiile off-shore să poată interacționa cu băncile comerciale, pe calea procurării acțiunilor bancare din contul creditelor de la companiile off-shore, gajării acțiunilor bancare companiilor off-shore, etc. Experții au menționat necesitatea elaborării unor mecanisme legale care ar stabili mai eficient acțiunile coordonate ale acționarilor, asigurării independenței profesionale și protecției personale a angajaților BNM, responsabili pentru funcțiile de regulator, pentru o activitate mai eficientă a acestora. În plus, ei se pronunță pentru consolidarea independenței Băncii Naționale a Moldovei, pentru a preveni imixtiunile politicului în activitatea băncii. Analiștii consideră, de asemenea, drept foarte importantă eliminarea posibilității judecătoriilor de a suspenda deciziile BNM, ceea ce contravine bunelor practici internaționale și creează premise pentru imixtiuni din afară, în vederea blocării activității de reglementare. Analiștii Centrului Expert-Grup recomandă efectuarea periodică a auditului extern la BNM, îmbunătățirea colaborării între principalele instituții responsabile de stabilitatea financiară a țării: Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare, Ministerul Finanțelor, Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară și Consiliul Suprem de Securitate. Toate aceste instituții, în opinia Expert-Grup, trebuie să asigure schimbul operativ de informații, să contribuie la întruniri mai dese, pentru împărtășirea viziunii complexe asupra securității financiare a țării.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?