Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Opinie: Noi votăm pentru vectorul extern și nimerim în impas

27 mai. 2015,, 14:40   Politică
3853 1

Уж лучше никуда, чем хуже некуда о выборах в Молдове
Foto: newsmoldova.ru

În Republica Moldova s-a creat o situație foarte curioasă de la înfiinţarea sa. Pentru fotoliul primarului Chișinăului luptă candidați destul de puternici.

Cu toate acestea, există și un obstacol – cetățenii RM s-au obișnuit să voteze pentru vectorul extern și de aceea ajung în următorul impas.

Astfel, pe arena electorală au ieșit candidații puternici ale echipelor de stînga, adică ale Partidului Comuniștilor și Partidului Socialiștilor. Socialiștii o promovează pe Zinaida Greceanîi, fostul premier al țării, economist cu experiență. Comuniștii au prezentat la postul de primar al capitalei candidatura businessmanului cu renume Vasili Chirtoca, care nu face parte din niciun partid.

Partidele ce tind spre poziția de centru nu dorm nici ele. „Partidul Nostru” al lui Renato Usatîi a înaintat un candidat, al cărui nume nu ne spune nimic, însă faptul apartenenței la formațiunea politică, lider al căreia este Usatîi, cunoscut de toată țara, îi oferă greutate acestui concurent electoral.

Din partea Partidului Liberal Democrat al altui ex-premier scandalos Vladimir Filat vine fostul primar al Chișinăului cu două mandate, iar acum șeful Curții de Conturi a țării Serafim Urechean. Această persoană este percepută drept un gospodar bun și în cadrul campaniei electorale încearcă să joace anume această carte.

Partidul Democrat al oligarhului nu mai puțin odios Vladimir Plahotniuc o promovează pe ministrul Culturii, Monica Babuc. Despre astfel de candidați se spune că este prezentat pentru a spori numărul concurenților electorali.

Cei de dreapta, liberali și, totodată, adepți ai unirii cu România, mizează pe „atuul permanent” al său, actualul primar Dorin Chirtoacă, care i-a obosit deja pe cetățeni cu proiectele sale „europene”.

Sondajele de opinie denotă că principala luptă va avea loc între Zinaida Greceanîi și Vasili Chirtoca, în calitate de cei mai puternici concurenți. Însă Greceanîi, în opinia mai multor persoane, nu este omul capabil să schimbe în mod serios viața politică în RM.

Despre Vasili Chirtoca în Moldova circulă aproape că legende. Și-a inițiat afacerea la începutul anilor ’90, peste cîțiva ani a devenit victima unui atentat și a supraviețuit ca prin minune. Vasili Chirtoca este un filantrop notoriu, a construit orfelinate și biserici, a promovat cultura moldovenească. Este cunoscut ca Președintele Federației de Box, care a adus țării numeroase medalii olimpice.

Ce vor alege locuitorii Chișinăului: o eră nouă pentru orașul lor natal sau continuarea stagnării și, ca urmare, a degradării? Ei sînt acei care hotărăsc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?