X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Preşedintele Parlamentului şi prim-ministrul au opinii diferite vizavi de decizia de a desfăşura un referendum la Bălţi

27 mai. 2015,, 12:45   Politică
4391 5
Канду и Габурич по-разному расценивают решение о референдуме в Бельцах
Foto: gagauzinfo.md
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi prim-ministrul Chiril Gaburici au opinii diferite în ceea ce priveşte decizia Consiliului Municipal Bălţi de a desfăşura un referendum consultativ local. După cum a relatat anterior "Infotag", în ajun prin majoritatea voturilor fracţiunii Partidului Comuniştilor, Consiliul Municipal a programat referendumul pentru 1 noiembrie 2015.

În declaraţia pentru presă, de după şedinţa Biroului permanent al Parlamentului, marţi seara, spicherul Andrian Candu a spus că decizia Consiliului Municipal Bălţi este ilegală.

"Această decizie contravine legislaţiei în vigoare. Cancelaria de Stat trebuie să acţioneze conform legii – să o conteste în judecată şi să solicite anularea acesteia. Atrag atenţia Procuraturii Generale, a Serviciului de Informaţii şi Securitate şi a tuturor instituţiilor care trebuie să protejeze securitatea, integritatea teritorială şi caracterul unitar al RM. Trebuie să ne implicăm în situaţia dată, să folosim toate prevederile legii pentru a proteja interesele ţării şi a preveni asemenea acţiuni. Ceea ce s-a întîmplat în acest Consiliu Municipal este foarte periculos, structurile de stat sînt obligate să acţioneze dur şi conform legii", a spus Candu.

Unul din liderii Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, a declarat că decizia dată "a fost luată cu implicarea altor state".

"Cancelaria de stat trebuie să reacţioneze şi să conteste decizia. Este clar că cineva doreşte să iniţieze acţiuni separatiste la Bălţi sub pretextul autonomiei financiare. Decizia dată a fost inspirată de politicieni ce acţionează în interesele altor state şi are caracter provocator. Nu se datorează doar campaniei electorale şi este orientată spre o perspectivă mai lungă", a spus Streleţ.

La rîndul său, deputatul liberal Valeriu Munteanu a declarat că "decizia dată are scopul de a facilita planurile de federalizare a Moldovei".

"Asemenea iniţiative sînt periculoase şi nocive. De departe se vede că este vorba despre implicare din exterior, asemenea deciziei este în folosul Rusiei. Există instituţii de stat care sînt obligate să acţioneze şi să aprecieze din punct de vedere juridic aceste acţiuni, inclusiv din perspectiva Codului Penal", a spus Munteanu.

Din altă parte, premierul a declarat după şedinţa Guvernului că nu vede încălcare a legii în decizia de a desfăşura un referendum consultativ la Bălţi.

"Cred că legile se respectă. Pînă cînd legile şi Constituţia sînt respectate oamenii pot proceda cum îşi doresc. Propun să urmărim cum va evolua iniţiativa dată", a subliniat Gaburici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?