Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Timofti la Tirana: realizările Moldovei în domeniul integrării europene

27 mai. 2015,, 12:30   Politică
2471 2
Тимофти в Тиране - о достижениях Молдовы в евроинтеграции
Foto: presedinte.md
Preşedintele Nicolae Timofti, a ţinut o cuvîntare la summitul Procesului de Cooperare în Europa de Sud Est (SEECP) din capitala Albaniei, Tirana, relatîndu-le participanţilor despre realizările Moldovei pe calea integrării europene.

Potrivit agenţiei "Infotag", cu referire la Serviciul de presă al şefului statului, el şi-a exprimat convingerea că Moldova va valorifica asocierea politică cu Uniunea Europeană prin consolidarea cadrului juridic instituţional în conformitate cu standardele Uniunii, prin creştere economică şi contribuţia sa la securitatea regională.

Timofti a apreciat înalt SEECP ca o platformă de dialog pentru statele din regiune.

Cooperarea dintre statele noastre a facilitat reformele şi progresele înregistrate în procesul de integrare europeană şi euroatlantică", a notat Nicolae Timofti.

La finele summitului a fost adoptată o declaraţie comună, în care participanţii şi-au reafirmat ataşamentul faţă de supremaţia legii, economia de piaţă, respectul pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale.

În document se vorbeşte că Extinderea UE şi extinderea Uniunii Europene şi oferirea unei perspective europene şi euroatlantice ţărilor care îşi asumă acest parcurs reprezintă un interes strategic comun deopotrivă al ţărilor din Sud-Estul Europei şi al Uniunii Europene.

În cadrul summitului Bulgaria a preluat preşedinţia în SEECP. Mandatul va dura pînă pe 30 iunie 2016 şi va coincide cu aniversarea de 20 de ani ai iniţiativei date, fondată la Sofia în 1996.

Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a declarat că în funcţia de preşedinte ţara sa va iniţia şi va lucra pentru adoptarea Declaraţiei comune privind confirmarea principiilor de inviolabilitate a frontierelor în regiune.

Potrivit spuselor sale, cetăţenii din toate statele balcanice doresc să fie parte a familiei europene, care împărtăşeşte valorile şi idealurile democratice, iar rolul politicienilor este de a atinge acest scop.

În cadrul vizitei la Tirana Preşedintele Moldovei s-a întîlnit cu colegul alban, Bujar Nishani, discutînd cu acesta "aspectele relaţiilor bilaterale şi situaţia din regiune".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?