Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

PL și PSRM, acuzate de utilizarea simbolurile străine în campania electorală

21 mai. 2015,, 15:53   Politică
2728 3

PL și PSRM, acuzate de utilizarea simbolurile străine în campania electorală
Foto : es-pmr.com

De la începutul campaniei electorale, 22 de concurenți au folosit resurse administrative, iar alți nouă au oferit cadouri electorale pentru a se promova. Acestea sînt o parte din încălcările depistate de observatorii de la Asociația „Promo-LEX” în perioada 30 aprilie – 20 mai, informează NOI.md.

Experții au constatat că doar cinci concurenți electorali din nouă, care au depus rapoarte la CEC, au indicat venituri și cheltuieli. Totodată, doar patru cetățeni au contribuit financiar cu 950 de mii de lei în fondurile de campanie ale partidelor. „Rămîn neclare sursele de finanțare indicate drept „cotizații de membru”. Alte finanțări, în sumă de 3 418 200 lei, au fost declarate ca donații ale persoanelor juridice. Majoritatea cheltuielilor raportate de concurenții electorali au fost pentru publicitate – 83,1%. Niciun concurent electoral în această perioadă nu a reflectat cheltuieli reale privind chiria și serviciile de întreținere a sediilor permanente, retribuirea muncii, recompense”, susține Cornelia Călin, analistul financiar al Misiunii de observare Promo-LEX.

Potrivit constatărilor observatorilor, două partide politice – PSRM și PL – au utilizat simboluri naționale străine în campanie, lucru interzis de legislația în vigoare. „Este vorba de utilizarea drapelelor altor state și al Uniunii Europene”, a punctat expertul Pavel Postică.

Reprezentantul Promo-LEX a mai precizat că în aceste alegeri, candidații independenți au fost vădit discriminați, fiind nevoiți să acumuleze 10 mii de semnături pentru a se înscrie în cursă, în timp ce partidele politice au avut nevoie de doar 4000 de semnături pentru a se înregistra.

Pavel Postică a mai menționat că au fost atestate două cazuri de prezentare a publicității fără însemnele corespunzătoare, lucru ce contravine legislației. Totodată, Partidul Socialiștilor și „Partidul Nostru” au implicat minori în acțiuni de agitație electorală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?