X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Detalii privind scopul ofițerilor ruși, expulzați din RM (FOTO)

15 mai. 2015,, 12:00   Societate
9388 8

Foto: publika.md

Cei doi ofițeri ruși, expulzați în această dimineață din Republica Moldova, urmau să completeze contingentul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), dislocat în Transnistria. Ambii au grad de maior în armata rusă, iar pe unul dintre ei îl cheamă Mihail Zapevalov, după cum se poate vedea în fotocopiile documentelor acestuia, în posesia cărora a intrat Deschide.MD.

De asemenea, cei doi au fost declarați indezirabili în Republica Moldova pe un termen de 10 ani.

Sursele noastre relatează că ofițerii ruși intenționau să ajungă în dispozitivul unităților unde au fost repartizați de comandament pe căi ocolite, fără a avea asupra lor documente care să justifice legal statutul și scopul aflării lor pe teritoriul Republicii Moldova.

Sosirea celor doi ofițeri pe Aeroportul Chișinău, potrivit surselor noastre, a fost anticipată în urma unor informații operative pe care le-a obținut Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

În condițiile în care efectivul trupelor ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană se rărește pe măsură ce militarii a căror contracte expiră pleacă acasă, Moscova apelează tot mai frecvent la asemenea trucuri pentru a-și completa lipsa specialiștilor calificați din rîndul locuitorilor din Transnistria cu cetățenie rusă, mai spun sursele Deschide.MD. În prezent, majoritatea soldaților simpli înrolați în componența GOTR sînt, de altfel, localnici.

Lucrurile ar putea lua, însă, o întorsătură și mai gravă pentru comandamentul GOTR, dacă Rada Supremă de la Kiev va adopta un proiect de lege privind denunțarea acordului ruso-ucrainean cu privire la tranzitul militarilor care se află temporar pe teritoriul Republicii Moldova, propus de un grup de deputați ucraineni.

Propagandiștii Kremlinului încearcă să substituie rostul aflării armatei sale în Transnistria, afirmînd de la tribunele oficiale și prin intermediul presei că GOTR asigură misiunea de pacificare de-a lungul Nistrului. Moscova vrea să inducă opinia publică mondială în eroare, omițînd intenționat din enunțul său faptul că misiunea de pacificare a fost instituită în 1992, după războiul din Transnistria, pe cînd GOTR a fost creat în 1995, prin reorganizarea Armatei a 14-a, care pînă la acea dată urma să fie retrasă din regiune, conform acordului de încheiere a focului.

Pe lîngă asta, contingentul GOTR este în prezent format din aproximativ 2800 de militari, pe cînd în operațiunea de menținere a păcii sînt antrenați doar 480 dintre aceștia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?