X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4052

Curtea a decis că asumarea răspunderii Guvernului asupra legilor bugetare pentru 2015 este legală; „E un precedent periculos”

13 mai. 2015,, 18:15   Politică
2963 0

Конституционный суд постановил, что принятие правительством ответственности за проекты бюджетов на 2015 год является законным
Foto: protv.md

Asumarea răspunderii de către Guvern asupra proiectelor bugetare pentru 2015 este constituţională. Este verdictul Curţii Constituţionale anunţat cu puţin timp în urmă.

Magistraţii au stabilit că Guvernul nu a încălcat Constituţia atunci când a decis să-şi asume răspunderea pentru Legea Bugetului de stat, Politica Fiscală pentru 2015, Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2015, dar şi pentru Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru 2015.

Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi vine după ce acum o lună magistraţii constituţionali au fost sesizaţi de socialişti şi comunişti.

Autorii sesizărilor consideră că prin asumarea răspunderii de către Guvern a fost subminată puterea legislativă a statului şi că respectivele hotărâri au o conotaţie politică menită să excludă şi să limiteze Parlamentul de la procesul de adoptare a unor importante acte legislative care vizează politica Bugetului de Stat.

Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale a fost criticată dur de autorii sesizărilor. „Este un precedent periculos. A fost încălcată Constituţia şi a fost subminat rolul Parlamentului. Un guvern minoritar şi-a asumat răspunderea pentru principalele legi financiare ale statului. Considerăm că decizia Curţii este o gravă încălcare a bunului simţ şi a Constituţiei. Apare întrebarea pentru ce avem Parlament, dacă un Guvern condus de Gaburici care nu are studii îşi asumă răspunderea pentru Legea Bugetului”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea.

Mai puţin critic a fost autorul celeilalte sesizări, deputatul PCRM Igor Vremea.

„Ne vom conforma respectivei hotărâri. Aş vrea mai întâi să văd motivele pe care s-a bazat înalta Curte. Nu putem spune că este un precedent grav, pentru că nu e prima decizie în acest sens. Avem totuşi o problemă de omisiune în activitatea legislativului”, a spus Igor Vremea.

Precizăm că Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa parlamentului pentru respectivul pachet de legi pe 8 aprilie. Proiectele au fost considerate adoptate după 72 de ore în care nu a fost depusă nici o moţiune de cenzură din partea legislativului, iar ulterior au fost promulgate de şeful statului.

În acest an, Republica Moldova are un buget auster. Documentul prevede venituri de 30,3 miliarde de lei şi cheltuieli în sumă de 34,3 miliarde de lei, cu un deficit de aproape 4 miliarde.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?