Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Ministrul român de externe: UE trebuie să acorde „perspectivă europeană” statelor Parteneriatului Estic

13 mai. 2015,, 13:30   Politică
2945 1
Глава МИД Румынии: ЕС должен предоставить "европейскую перспективу" странам "Восточного партнерства"
Foto: mae.ro
Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, consideră că la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga "Uniunea Europeană trebuie să ofere o perspectivă europeană statelor care doresc să devină parte a UE". Această opinie a fost exprimată de ministrul român marţi, în cadrul unei şedinţe comune a Comisiei pentru afaceri europene şi Comisiei pentru politică externă ale Camerei deputaţilor, cu tema "Parteneriatul Estic în noua politică europeană de vecinătate", notează agenţia "Infotag".

"Nu putem să facem abstracţie de contextul în care se desfăşoară Summitul de la Riga. Precedentul summit al PaE a fost urmat de o întreagă serie de evenimente care au afectat securitatea în vecinătatea noastră imediat apropiată. În acelaşi timp, sigur că este un summit al constatării progreselor care s-au făcut în aplicarea acordurilor de asociere şi este extrem de important ca Summitul şi declaraţia lui să se concentreze pe modul în care UE şi statele membre sprijină statele din Parteneriatul Estic să aplice acordurile de asociere şi de liber schimb", a spus Aurescu.

Potrivit lui, "UE nu trebuie doar să ceară acestor state să facă reforme şi să aplice aceste acorduri, ci trebuie să se şi implice în mod activ în a ajuta la aplicarea eficientă a acestora".

"Nu este normal să ceri acestor state să întreprindă tot felul de eforturi complicate de aducere în conformitate cu standardele europene, de fapt o reformă profundă, fără a aduce în faţa acestor state şi o ţintă care, din punctul de vedere al României, trebuie să fie perspectiva europeană a acestor state", a declarat şeful diplomaţiei române.

El a adăugat că textul viitoarei declaraţii de la sfîrşitul Summitului de la Riga este în mare parte convenit deja şi "reafirmă dreptul suveran al fiecărui partener de a-şi alege liber nivelul de ambiţie şi ţintele la care aspiră în relaţia cu UE".

"Noi credem că se poate mai mult, pentru că, aşa cum s-a spus de cele mai multe ori, acordurile de asociere nu trebuie să fie ultimul ţel al PaE, trebuie să mergem mai departe", a spus Aurescu, subliniind că "România pledează pentru accelerarea proceselor de ratificare a acestor acorduri de către statele membre ale UE".

În opinia ministrului, liberalizarea vizelor pentru Georgia şi Ucraina trebuie să fie un obiectiv care "să fie atins la summitul PaE, în funcţie şi de progresele tehnice ale fiecărui partener".

"Este foarte important să folosim acest instrument pentru încurajarea acestor state partenere de a arăta propriilor cetăţeni aceste rezultate tangibile, foarte concrete ale integrării europene", a spus Aurescu, amintind că la un an de la liberalizarea regimului de vize, 500 de mii de cetăţeni ai Moldovei au solicitat un paşaport biometric, 80 de mii fiind din Transnistria (în realitate – 75 de mii, dintre care 25 de mii în ultimul an - "I").

Totodată, ministrul a subliniat că e nevoie de o politică "tailor-made" în funcţie de obiectivele fiecărui stat din PaE. Bogdan Aurescu a exemplificat prin Azerbaidjan, care participă la PaE, dar nu doreşte să semneze Acordul de asociere, ci aspiră la construcţia unui parteneriat de tip strategic, cu accent pe dimensiunea energetică.

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, prezent la şedinţă, a subliniat necesitatea încurajării şi susţinerii perspectivei europene a ţărilor din Parteneriatul Estic care şi-au propus această perspectivă, în caz contrar apărînd "momente de incertitudine şi de decepţie".

Diplomatul a spus că semnarea Acordului de asociere "a marcat profund situaţia din Republica Moldova" şi a consolidat aspiraţia europeană a ţării.

"Moldova doreşte şi merită să facă parte din Uniunea Europeană. Merităm să fim susţinuţi, merităm să revenim în marea familie europeană", a subliniat Reniţă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?