X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Ghimpu: Furtul miliardului este și o problemă politică

8 mai. 2015,, 11:50   Politică
2833 4

Foto: noi.md

Republica Moldova nu va putea depune cerere de preaderare la UE în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Riga, din această lună, din cauza scandalului de proporții din sistemul bancar. De această părere este liderul PL, Mihai Ghimpu, care a precizat în cadrul unei emisiuni la N4 că furtul celor 13 miliarde de lei de la BEM, Banca Socială și Unibank nu este o problemă doar de ordin economic, ci și politic, notează NOI.md.

Potrivit lui Ghimpu, situația se repetă, întrucît atît în preajma Summitului de la Vilnius din 2013, cît și acum, scena politică din Moldova este zguduită de scandaluri de amploare, lucru care afectează imaginea țării în plan extern.

„Aici nu este problema de a face bani prin acest furt, aici e și o problemă politică, chiar geopolitică. Înainte de Summitul de la Vilnius, ce s-a întîmplat la noi? A picat Guvernul și a fost reziliat Acordul de formare a AIE-2, liberalii au fost scoși de la guvernare. Cum credeți, a fost un lucru bun în fața europenilor? S-a amînat semnarea Acordului de asociere cu un an și ceva. Acum avem și Summitul de la Riga. Dacă lucrurile mergeau normal, nu se fura miliardul, nu se fura de la fisc, de la vamă, nu ar fi existat aceste dosare penale, care rămîn așa, neexaminate, la Summitul de la Riga am fi avut posibilitatea să vorbim de cererea pentru preaderare la UE. Acum nimeni nu vorbește despre asta. Iată o politică foarte fină făcută împotriva cetățenilor, împotriva parcursului european. Deci furtul acestui miliard nu este doar de bani, dar este o lovitură cu cuțitul în inima viitorului european al Republicii Moldova”, a punctat Ghimpu.

Întrebat dacă Partidul Liberal ar fi dispus să reia negocierile cu PLDM și PD în vederea creării unei majorități parlamentare după alegerile locale, Mihai Ghimpu a răspuns că acest lucru nu depinde de liberali. Politicianul a precizat că, deocamdată, nu a primit nicio invitație în acest sens, deși anterior Marian Lupu a dat de înțeles că după alegeri ar putea fi creată o coaliție majoritară.

„Aici decizia nu-mi aparține, dar le aparține lor. Dacă ei sînt mulțumiți de coaliția existentă în prezent, înseamnă că nu vor face alianță cu noi. Condiția noastră va fi o guvernare pentru oameni”, a spus Ghimpu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?