X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

„BEM”, „Banca Socială” și „Unibank” au indicatori foarte mici ai suficienței capitalului ponderat la risc

7 mai. 2015,, 14:00   Economie
2750 0

У BEM, Banca Socială и Unibankа крайне низкие показатели достаточности капитала с учетом риска
Foto: ipn.md

Media suficienţei capitalului ponderat la risc în sectorul bancar al Republicii Moldova a crescut de la începutul anului cu 1,1 puncte procentuale, constituind la sfîrșitul lunii martie 14,3%, nivelul minimal fiind de 16%, informează NOI.md.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, acest indicator mic se explică prin aceea că cele trei bănci problematice aflate sub administrare specială a BNM („Banca de Economii”, „Banca Socială”, „Unibank”) au înregistrat indicatori foarte mici ai suficienței capitalului ponderat la risc.

Astfel, la sfîrșitul lunii martie 2015, acest indicator la „Banca de Economii” a constituit 2,7%, la „Banca Socială” – 3,2%, la „Unibank” – 13,7%. Totodată, media pe alte 11 bănci din Moldova, fără cele aflate în administrare special, este de 23,4%. Acești indicatori ai suficienței capitalului ponderat la risc din sistemul bancar (mai mare de 16%) denotă că băncile au potențial de creditare fără riscul unor pierderi posibile. Potrivit BNM, cota investiţiilor străine în capitalul băncilor licenţiate, la sfîrșitul lunii martie 2015, a rămas la un nivel înalt, constituind 77,4%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?