Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Protestul din Chișinău, în presa străină

5 mai. 2015,, 11:45   Societate
3830 4

Протест 3 мая широко освещался международными СМИ
Foto: jurnal.md

Ecoul protestului Platformei DA, în care zeci de mii de moldoveni au ieșit pe străzile Chișinăului pentru a cere ţara şi miliardele înapoi, a ajuns în presa internațională. Un număr impunător de instituţii media din străinătate au relatat despre mitingul de amploare.

Cei aproximativ 50 de mii de oameni, care au împânzit duminică străzile capitalei, au atras şi atenţia presei internaţionale. Renumitul post de televiziune din "Qatar Al Jazeera" titrează: "Moldova cere reforme şi întoarcerea fondurilor pierdute". Jurnaliștii străini au descris cererile protestatarilor faţă de guvernarea Republicii Moldova şi eşuarea în implementarea reformelor pentru a apropia ţara de Uniunea Europeană.

Știrea despre protestul a zeci de mii de moldoveni, care şi-au manifestat nemulţumirea faţă de guvernare, a ajuns și în presa din Statele Unite. Cei de la ziarul " The Washington Post" au scris că manifestanții au cerut Guvernului să investigheze dispariţia a 1,5 miliarde de dolari din trei bănci.

Presa din Germania scrie că scandalul bancar din Republica Moldova, țară care este considerată cea mai săracă din Europa, a provocat proteste în masă. Mii de oameni au demonstrat împotriva corupției și a relațiilor dubioase de la cele trei bănci implicate în furtul miliardelor. În acest sens, moldovenii au cerut demisia Procurorului General, ai judecătorilor Curții Supreme și a mai multor politicieni pe care îi consideră implicaţi în scandal.

Protestul de duminică a devenit subiect și pentru un blog politic din Germania, în care se menționează despre cei peste 40 de mii de cetățeni care eu ieșit pe străzi și și-au eliberat furia. Articolul titrează că organizatorii protestului au solicitat o luptă consecventă împotriva corupției agresive, dar și a grupurilor criminale care se infiltrează în structurile de stat.

Portalul de știri francez "Nouvelles-aujourdhui" scrie că mii de oameni au demonstrat în centrul Chișinăului, scandând "Jos cu hoții!" și "Vrem miliardele înapoi!", precizând că manifestația nu s-a soldat cu violențe. Jurnaliștii francezi relatează că protestatarii au cerut demisia celor de la guvernare, întrucât nu au reușit să pună în aplicare reformele, care să apropie țara de Uniunea Europeană.

În presa din țara vecină, Ucraina, jurnaliștii de la "Kyivpost" au relatat că zeci de mii de moldoveni au ieșit pe străzi în cadrul unui miting, organizat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. În articol scrie că manifestația a reunit o mulțime de moldoveni furioși pe guvernarea coruptă și sărăcia din țară. Presa ucraineană titrează că oamenii au apelat la unitate și au cerut demisia bandiților și oligarhilor de la putere, care au capturat statul și nu lucrează în interesul poporului. Totodată, în articol se menționează și despre solicitarea moldovenilor să se facă dreptate în cazul furtului de miliarde de la trei dintre cele mai mari bănci din țară.

Mitingul de la Chişinău a fost un subiect reflectat şi de unele instituţii media din Rusia. Postul de televiziune rusesc "TVRain" a difuzat un amplu reportaj despre protestul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, în care s-a menţionat că s-au adunat peste 40 de mii de cetățeni moldoveni cerând demisia structurilor de forță. Mai mult, jurnaliștii au comparat manifestația de la Chișinău cu Maidanul de la Kiev, întrucât protestele din aceste două oraşe au fost organizate de societatea civilă.

NTV, este un alt post de televiziune din Rusia care a relatat despre protestul Platformei DA. Jurnaliștii au relatat și ei despre principalele motive care i-au scos pe moldoveni în stradă, dar și despre revendicările oamenilor.

Marea Adunare Naţională a Demnităţii şi Adevărului a fost reflectată și de presa de peste Prut.

"Protest uriaş la Chişinău" este titlul de pe "Evenimentul zilei" despre acţiunea împotriva actualei guvernări. Portalul de știri scrie că mii de oameni au ieşit la protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale din capitala Republicii Moldova și că prin aclamaţii, poporul a declarat că îşi retrage votul din 30 noiembrie.

Postul de televiziune românesc B1 a relatat că peste 50.000 de oameni au protestat la Chișinău faţă de actuala guvernare. Jurnaliștii români menționează că manifestanții critică derapajele de la parcursul european ale guvernării și refuzul acesteia de a investiga transparent şi eficient frauda uriaşă din sistemul bancar moldovenesc, cunoscută ca "furtul secolului". Protestatarii au adoptat şi o rezoluţie în care cer recuperarea banilor furaţi în acest caz.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?