Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

A fost schimbată măsura de reprimare pentru Amerberg și Grigorciuc

15 apr. 2015,, 09:15   Societate
3599 0
Foto: fbcdn.net
Activiștii civici Mihail Amerberg și Pavel Grigorciuc sînt transferați în arest la domiciliu, relatează NOI.md. Această hotărîre a fost adoptată în seara zilei de 14 aprilie de către judecătoarea Judecătoriei Centru Elena Carpenco. Urmărirea penală în procesul în care sînt acuzați Amerberg și Grigoriciuc este încheiată și în viitorul apropiat dosarul va fi deferit justiției. Apărarea inculpaților consideră că, în pofida faptului că acuzații au fost ținuți în arest peste patru luni, ancheta nu dispune de probe de vinovăție a acestora.

Elena Carpenco a examinat marți, 14 aprilie, demersul anchetei privind prelungirea termenului de detenție și cel al apărării privind schimbarea măsurii de reprimare în arest la domiciliu în cazul activiștilor civici Pavel Grigorciuc și Mihail Amerberg.

Deliberînd peste patru ore, judecătoarea a adoptat hotărîrea de a satisface cererea apărării. Ambii acuzați vor fi plasați în arest la domiciliu după expirarea termenului ținerii în arest, stabilit de aceeași instanță la 23 martie. Acest termen va expira miercuri, 15 aprilie: pentru Pavel Grigorciuc la 12:20, iar pentru Mihail Amerberg – cu trei ore mai tîrziu, la 15:30.

Ieșind din sala de ședințe după anunțarea hotărîrii privind schimbarea măsurii de reprimare, Amerberg și Grigorciuc au chemat la calm rudele și activiștii publici veniți să îi susțină, le-au arătat hotărîrea judecătoriei privind transferarea în arest la domiciliu și le-au mulțumit tuturor celor prezenți pentru sprijin, fără de care „le-ar fi mult mai greu”.

Avocatul Roman Aronov, care reprezintă în instanța de judecată interesele ambilor inculpați, a comunicat pentru NOI.md că hotărîrea instanței se bazează pe încheierea anchetei în cazul în care Pavel Grigorciuc este acuzat de pregătirea tulburărilor în masă și încălcarea dreptului la libertatea adunărilor, iar Mihail Amerberg – plus la aceleași acuzații, încă de păstrarea ilicită a munițiilor și trafic de influență.

Ambii clienți ai mei s-au familiarizat cu dosarul și au semnat documentele respective, a menționat Aronov, astfel, în curînd cauza va fi deferită spre examinare justiției”, a comunicat avocatul. El consideră, de asemenea, că ancheta nu a reușit să adune nici o dovadă a vinovăției clienților lui. „În cele 11 volume ale dosarului majoritatea constituie descifrări ale convorbirilor telefonice interceptate, avînd un sens neutru”, a specificat Aronov.

NOI.md a reușit să afle că dosarul penal va fi deferit justiției după ce cu acesta se va familiariza încă unul dintre cei șase acuzați – Boris Tcacenco, care, din motive neclare, a ignorat citația Procuraturii Generale. De asemenea, a devenit cunoscut faptul că în cadrul investigației au fost deschise dosare penale separate în legătură cu acțiunile unui grup de cetățeni străini, expulzați din Moldova la 17 noiembrie.

Doi cetățeni ruși și patru cetățeni ai Ucrainei sînt suspectați de intenția de a destabiliza situația în Moldova. De asemenea, separat este cercetată sursa de proveniență a un lot considerabil de arme, muniții și explozibili, depistate de angajații organelor de drept la domiciliul unuia dintre figuranții în dosar – Olesia Vedi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?