X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Sondaj: Putin și Obama amenință în egală măsură SUA

31 mar. 2015,, 15:35   Externe
2703 2

Foto: infobiz.md

O treime din republicani cred că președintele american Hussein Barack Obama reprezintă o amenințare iminentă pentru Statele Unite, devansînd preocupările legate de președintele rus Vladimir Putin și președintele sirian Bashar Assad.

Un sondaj on-line Reuters / Ipsos din această lună a cerut la 2.809 de americani să evalueze cît de mare este amenințarea reprezentată de o listă de țări, organizații și persoane fizice asupra Statelor Unite, pe o scară de la 1 la 5, 1 exprimînd ”nici o amenințare” și 5 fiind ”o amenințare iminentă”.

Sondajul a arătat că 34 la sută dintre‘Republicani’ l-au clasat pe Preşedintele SUA ca pe o amenințare iminentă, înaintea lui Vladimir Putin (25 la sută), care a fost acuzat de agresiune în Ucraina, și Assad (23 la sută). Guvernele occidentale au susținut că Assad a utilizat gaz pe bază de clor și bombe ”baril” (butoi) asupra propriilor cetățeni.

Avînd în vedere nivelul de polarizare din politica americană, rezultatele nu sînt atît de surprinzătoare, a spus Barry Glassner, un sociolog și autorul volumului ”Cultura fricii: De ce americanii se tem de lucruri greșite”.

„Se tinde la o demonizare a persoanei care este în birou”, a spus Glassner, adăugînd că „negoţul cu frica” atît al Republicanilor cît și al Democraţilor va fi o temă centrală a campaniei prezidențiale din SUA în 2016.

„Media TV de aici, şi politica americană pun foarte multă bază pe comerțul cu temeri”, a spus el.

Sondajul Reuters / Ipsos, realizat între 16 martie și 24 martie, a inclus 1083 de ‘Democrați’ și 1059 de‘Republicani’.

27 la sută dintre ‘Republicani’ au văzut Partidul Democrat ca pe o amenințare iminentă la adresa Statelor Unite în timp ce 22 la sută dintre ‘Democraţi’ consideră ‘Republicanii’ a fi o amenințare iminentă.

Oamenii care au fost chestionaţi sînt preocupaţi de amenințări legate de potențialele atacuri teroriste.

Militanții Statului Islamic sînt evaluaţi ca o amenințare iminentă de 58 la sută din respondenți și al-Qaida de către 43 la sută. Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a fost privit ca o amenințare de 34 la sută, iar Ayatollahul Iranului, Ali Khamenei de 27 la sută.

Atacurile cibernetice sînt văzute ca o amenințare iminentă de 39 la sută, iar traficul de droguri a fost văzut ca o amenințare iminentă de o treime dintre respondenți.

‘Democraţii’ sînt mai preocupați de schimbările climatice decît ‘Republicanii’, 33 la sută dintre ‘Democrați’ considerînd că încălzirea globală este o amenințare iminentă. Printre ‘Republicani’, 27 la sută au spus că schimbările climatice nu reprezintă deloc o amenințare.

Datele au fost ponderate pentru a reflecta populatia SUA și are un interval credibilitate / o măsură de precizie, de plus sau minus 2,1 puncte procentuale pentru toți adulții (3,4 puncte pentru ‘Democrați’ și 3,4 puncte pentru ‘Republicani’).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?