X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Jurnalistul Serghei Ilcenco a fost reținut de KGB-ul transnistrean

19 mar. 2015,, 19:13   Politică
5787 2

Журналист Сергей Ильченко задержан приднестровским КГБ
Foto: dniester.ru

Jurnalistul Serghei Ilcenco a fost reținut miercuri seara de organele de securitate ale nerecunoscutei RMN. Potrivit serviciului de presă al KGB-ului transnistrean, Ilcenco a fost reținut pentru 72 de ore, fiind suspectat de instingare la extremism . Jurnalistul riscă pînă la 5 ani de închisoare.

„Pe 18 martie, pe Internet au fost difuzate anonim informații care conțineau instigări deschise la răsturnarea prin forță a puterii legitime în Transnistria și confruntare cu Rusia”, a anunțat joi, 19 martie, serviciul de presă al KGB-ului de la Tiraspol. În baza materialelor acumulate a fost inițiat un dosar penal pentru instigare la activitate extremistă, care prevede pînă la 5 ani de închisoare.

Angajații KGB-ului transnistrean „au stabilit identitatea” suspectului deja în seara aceleiași zile și l-au reținut pe Serghei Ilcenco, iar în apartamentele jurnalistului au fost efectuate percheziții.

Reținerea jurnalistului a fost confirmată de feciorul acestuia Nicolai pe o rețea de socializare: „Ieri angajații KGB-ului au efectuat percheziții la mine și la tatăl meu, Serghei Ilcenco. Au fost confiscate toate calculatoarele, stick-urile (toată tehnica în general). După percheziții tata a fost reținut pentru trei zile, fiind acuzat de extremism. Rog persoanele care au nimerit în asemenea situații să-mi sugereze ce să fac”, a scris Nicolai Ilcenco.

Serghei Ilcenco s-a născut în anul 1959 în Chișinău. În anul 1982 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova. Cariera de jurnalist și-a început-o tot în capitală. La sfîrșitul anilor 90 a activat la ziarul „Nezavisimaia Moldova”, a colaborat cu publicația „Coministul”. Însă la scurt timp după venirea comuniștilor la putere, Ilcenco a plecat în Tiraspol, unde a devenit unul din reprezentanții importanți ai aparatului propagandistic al neresunoscutei RMN. Un timp îndelungat Serghei Ilcenco a colaborat cu cunoscutul activist și veteran al serviciilor secrete transnistrene Dmitri Soin. După demiterea lui Soin din organele de securitate transnistrene Ilcenco a plecat la muncă în Ucraina. În anul 2013 din nou a colaborat cu mass-media din Moldova, însă din anul 2014 Ilcenco s-a dedicat mai mult activității pe rețelele de socializare. Printre cunoscuți Serghei Ilcenco are faima de „veșnic opozant”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?