Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Chișinăul are buget!

17 mar. 2015,, 16:15   Economie
2963 0

У Кишинёва есть бюджет!
Foto: protv.md

La 17 martie în sfîrșit a fost aprobat în a doua lectură proiectul bugetului capitalei pe anul 2015, relatează NOI.md. La cele două ședințe precedente pînă la votare nici nu s-a ajuns. Principalele critici ale modului de repartizare a banilor municipali au fost lansate de reprezentanții fracțiunii comuniștilor, fără voturile lor ar fi imposibilă adoptarea acestui document de importanță majoră pentru Chișinău și suburbiile acestora. Unii consilieri i-au acuzat chiar de șantaj, iar comuniștii au calificat poziția lor drept una principială.

Data trecută, la propunerea liberalilor a fost luată o pauză pentru a dezbate totul detaliat și a ajunge la un consens. Discuțiile au continuat și în dimineața zilei de astăzi, pînă la începutul ședinței Consiliului Municipal. Șefa Direcției generale finanțe a Primăriei, Veronica Herța, a dat citirii o listă foarte mare a modificărilor introduse suplimentar (la ședința din 12 martie) de diverse fracțiuni și comisii municipale de profil.

În capul listei se află principala solicitare a comuniștilor – de a majora cheltuielile pentru alimentația elevilor din clasele 1-9 cu 40 la sută. Cei drept, li s-a oferit cu 2 lei mai puțin decît au cerut pentru un copil pe zi (inițial au fost prevăzuți 17 lei pe zi). Valoarea totală a acestor cheltuieli este de 7,192 milioane de lei, iar pentru copiii din grupele de meditații – 586,6 mii de lei. La ședința trecută, din 12 martie, s-a anunțat că în proiectul bugetului pentru alimentația copiilor s-a adăugat doar un leu, cheltuielile estimîndu-se la 3,596 milioane de lei și, respectiv, 239,3 mii de lei. În fond, toate propunerile suplimentare țineau de majorarea cheltuielilor sociale, însă sumele pentru finanțarea proiectelor în cîteva suburbii s-au micșorat nesemnificativ.

De această dată „pro” au votat 39 de consilieri municipali din cei 41 prezenți în sala de ședințe (în total din CMC fac parte 51 de consilieri). Consilierul din partea PL Oleg Cernei iarăși i-a acuzat pe comuniști și liberali de complot, deși „pro” au votat și democrații liberali, și consilierii independenți.

„Sugestiile noastre au fost luate în considerare în mod optim, a comunicat pentru NOI.md președintele fracțiunii PCRM, Natalia Vîsotina. Cheltuielile pentru alimentația copiilor în școli au fost majorate cu 2 lei pe zi pentru un elev. De asemenea, pentru veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei au fost alocați cîte 10 mii de lei din bugetul municipal, și nu din Fondul de susținere socială a populației, ceea ce pentru noi a fost principial. În plus, s-a ținut cont de propunerile noastre pentru licee și grădinițele de copii”.

După ce proiectul a fost aprobat drept „bază”, consilierii au votat separat pentru fiecare din cele 15-20 propuneri la unele modificări – în cazul unora au fost adăugate, în cazul altora – micșorate mijloacele de finanțare a obiectelor concrete, în principal acestea sînt reparațiile. Primarul general, Dorin Chirtoacă, le-a adresat consilierilor din partea PLDM o mustrare, deoarece ei au avut grijă doar de cele 10 suburbii ale capitalei, în care primarii sînt membrii partidului lor, pe cînd Chișinăul are 18 suburbii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?