Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Buga intenționează să reformeze sistemul de sănătate

7 mar. 2015,, 17:00   Societate
5326 1

Буга намерен реформировать систему здравоохранения
Foto: mednews.md

Sistemul sanitar din Republica Moldova urmează a fi reformat, acesta fiind principalul scop al actualei conduceri a Ministerului Sănătăţii. Declaraţia a fost făcută de către Mircea Buga, ministrul sănătăţii, în cadrul emisiunii „Pahomi”, de la postul de televiziune „Realitatea TV».

Potrivit oficialului, reforma din domeniul sănătăţii se va axa în special pe creareaunei structuri funcţionale a sistemului spitalicesc, eradicarea plăţilor neformale în medicină şi remunerarea adecvată a personalului medical. „Oamenii vor să aibăspital în fiecare localitate. Dar nu mai sunt spitalele care erau 30 de ani în urmă. Acum spitalele trebuie să fie dotate cu aparataj modern, medicamente, medici deînaltă calificare, fapt imposibil de asigurat pentru fiecare localitate. Multe maladiinu necesită îngrijire spitalicească şi pot fi tratate cu succes în condiţii deambulator. Se fac cheltuieli enorme cu internările nejustificate în spital”, a precizat ministrul sănătăţii.

Mircea Buga a mai comunicat că în prezent se lucrează asupra unui Cod al sănătăţii. „Sistemul sanitar activează conform unei legi cu privire la ocrotirea sănătăţii, veche de 20 de ani, care este depăşită. Pe lângă aceasta sunt un şir de legişi regulamente în domeniul sanitar. Codul sănătăţii va întruni prevederile acestorlegi, astfel încât să existe un document unic în domeniul sanitar”, a adăugat ministrul.

Mircea Buga s-a pronunţat pentru păstrarea sistemului de asigurări în medicină.„Oamenii trebuie să înţeleagă că medicina necesită cheltuieli. În alte condiţii uncetăţean simplu niciodată nu va putea benefica de un transplant hepatic, intervenţiecare costă un milion de lei. Se creează un cerc vicios, oamenii nu vor să plătească asigurarea medicală pentru că sunt nemulţumiţi de calitatea serviciilor medicale,iar calitatea serviciilor medicale nu poate fi asigurată din lipsă de fonduri. Scopulnostru este să rupem acest cerc”, a declarat ministrul sănătăţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?