X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Moldova va iniția mîine importul de gaze naturale din România

3 mar. 2015,, 13:15   Economie
4390 5
Молдова начнет завтра импорт газа из Румынии
Foto: gov.md
Moldova va iniția mîine, 4 martie, importul de gaze naturale din România prin gazoductul Iași-Ungheni. Anunțul a fost făcut astăzi de către viceministrul Economiei Valeriu Triboi, în fața jurnaliștilor, pe care i-a invitat la evenimentul oficial respectiv care va avea loc la Ungheni, relatează NOI.md.

Deocamdată nu se cunoaște care va fi tariful la gazele românești pentru consumatorii finali. Se cunoaște doar că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat pentru ÎS „Vestmoldtransgaz” tarifele de transportare a gazelor prin gazoductul Iași-Ungheni în mărime de 20,9 lei pentru o mie de metri cubi.

După cum s-a comunicat anterior, gazele naturale din România vor fi livrate în Moldova de compania română „Energcom”. Contractul de livrare a gazelor a fost semnat la 22 decembrie 2014 la Chișinău și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015. România va livra Moldovei gazele la prețul de 1000 de lei românești (255 de dolari) pentru o mie de metri cubi.

În prima etapă volumul gazelor livrate în Moldova va fi mic. Acest lucru este necesar pentru verificarea și testarea sistemului. Ulterior el va fi majorat. Potrivit contractului, în fiecare lună se va putea spori volumul livrărilor prin semnarea unor anexe separate. În al doilea sau al treilea trimestru al anului 2015 se preconizează inițierea construcției gazoductului din Ungheni spre Chișinău și atunci Moldova va putea procura de la România un volum mai mare de gaze și la alt preț.

Gazoductul Iaşi-Ungheni cu lungimea de 44 de km a fost dat oficial în exploatare la 27 august 2014. Investițiile în construcția acestuia au constituit 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro reprezintă un grant din partea Uniunii Europene. După construcția stației de compresoare în România și a gazoductului Ungheni-Chișinău cu lungimea de 130 de km, Moldova va putea primi prin acesta din România 1,5 miliarde de metri cubi de gaze.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?